IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Птицекланици фалират заради нерегламентиран внос на чужда продукция

Фирмите вносители и дистрибутори не начисляват ДДС, техните цени подбиват родните и оказват нелоялна конкуренция

14:36 | 12.01.11 г.
Птицекланици фалират заради нерегламентиран внос на чужда продукция

За сериозен икономически натиск върху птицевъдството и птицепреработвателната промишленост съобщиха от Съюза на птицевъдите в България (СПБ). Според организацията основната причина е в завишения внос на птиче месо и яйца, информира БТА.

Председателят на съюза проф. Борис Стоименов обяви, че този внос е около 70 хил. тона годишно. Това застрашава много от фирмите в бранша от фалит, като за четири от тях той е вече реален, коментира той.

По думите на Борисов продуктите се пресортират, преопаковат и премаркират, с което се нарушава директива на ЕС за уреждане на вътрешната търговия със стоки. Досегашният контрол от страна на ДВСК и Националната ветеринарномедицинска служба председателят на СПБ определи като неефективен.

Проблемът е, че фирмите вносители и дистрибутори не начисляват ДДС и така техните цени подбиват родните и оказват нелоялна конкуренция.

От съюза не назоваха конкретни фирми - нарушители, като подчертаха, че не става въпрос за нелегален, а за нерегламентиран внос. Те настояват държавата да се намеси, като митническите органи събират ДДС още на граничните пунктове. Освен това искат органите на ДВСК да бъдат информирани за влизането на транспортните средства с внос на птиче месо и яйца от ЕС и трети страни, а на нарушенията да се дава публичност. От съюза настояват да се осигури проследяемост до складовете, където стоката се пресортира, премаркира и преопакова.

Друг фактор за влошеното състояние на фирмите, според СПБ е увеличената цена на фуражното зърно. Царевицата се предлагала за 50 ст. на килограм, но търговците я задържали в очакване на още по-висока, каза проф. Стоименов.

От съюза подчертаха, че през 2010 г. заради проблема със зърнената криза за първи път има спад в производството на продукция. "Дори птичият грип не ни смути така, както зърнената криза", коментира проф. Стоименов.

За 2010 г. са произведени 1600 милиона яйца и около 125- 127 хил. тона птиче месо, което е около 5 хил. тона по-малко от 2009 г. Възражда се износът на птиче месо, който ще бъде около 30 хил. тона, предимно за Германия, Гърция и Румъния. България е конкурентна на международния пазар, защото износът ни е на много добри цени, по-високи от средните, посочи Стоименов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още