IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 януари

07:47 | 11.01.11 г.
Преглед на печата за 11 януари

ЕК разследва България и за парите на държавните фирми
в. Сега

Европейската комисия разследва България за отпускане на предполагаема държавна помощ в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ) и свързани с нея група от медийни и телекомуникационни компании, съобщиха за "Сега" източници от Брюксел. Информацията бе потвърдена вчера от Министерството на финансите.

Конкретният повод са разкритията, че КТБ, която се смята за приближена до ДПС, държи близо 50% от свободните пари на държавните предприятия към края на март 2010 г.

Комисията вече е уведомила МФ за разследването. От МФ твърдят, че процедурата е рутинна и няма нищо общо с процедурите за нарушаване на европейското законодателство.

Възможна е забрана за износа на месо заради шапа
в. Сега

Шапната зараза се разраства и може да се стигне до забрана за износ на българско месо. Това съобщиха пред "Сега" от ветеринарната служба. Украйна вече затвори границите си за наша животинска продукция. В бургаското с. Кости, откъдето тръгна болестта, всички домашни животни ще бъдат избити. Шапът е дошъл от Турция, потвърдиха вчера ветеринарите.

София и Брюксел заедно ще преценят дали границите ще бъдат затворени. Днес аграрният зам.-министър Цветан Димитров ще докладва в еврокомисията как България противодейства на заразата, а утре у нас пристигат евроексперти, за да проверят как се прилагат ограниченията.

28 млн. лв. ще струва преброяването на населението
в. Сега

28 млн. лв. ще струва кампанията по преброяване на населението, като 18 млн. лв. от тях ще се използват за заплати на преброителите и контрольорите. Това съобщи в Благоевград председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева, предаде "Фокус".

Преброяване на населението се прави на всеки десет години. Тази година населението ще се брои на два етапа от 1 до 28 февруари. През първата фаза ще е пробното преброяване по интернет. То ще се проведе между 1 и 9 февруари чрез електронен формуляр и чрез него всеки може да си спести посещението на анкетьорите у дома. След това от 10-и до края на месеца контрольорите ще посещават домакинствата, сградите и жилищата. 120 лв. е санкцията за българските граждани, които откажат да пуснат преброителите до дома си.

Около 360 бензиностанции са без директна връзка с данъчните
в. Дневник

Около 360 бензиностанции от 2600 в цялата страна все още не са монтирали допълнителното устройство към касовите си апарати за денонощна връзка с данъчните служби. На 1 януари изтече крайният срок за монтиране на устройствата, от Националната агенция за приходите (НАП) дадоха още 10 дни, а днес данъчните започват проверки.

Непрекъснатият контрол на данъчните върху бензиностанциите трябва да донесе 250 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, каза преди дни премиерът Бойко Борисов. Обектите, които все още не са свързани със системата на НАП, ще бъдат затваряни, заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.

Самоков събори павилиони в Боровец, плащали незаконно наем на Юри Галев
в. Дневник

Дървени магазини и ресторанти с временен статут в курорта Боровец, поставени на общински терени, вероятно ще бъдат съборени през пролетта, съобщиха от общината. От началото на годината вече са премахнати 10 обекта, които местната власт обяви за незаконни.

Те са на улицата срещу началната станция на лифта. По данни на общината в Боровец има още 30 магазина и ресторанта на общински терени, които обаче са законни. Собствениците на 11 от тях не плащали наем и затова кметът е поискал да им бъдат спрени токът и водата. Вероятно всички ще бъдат премахнати след април, когато изтичат договорите на наемателите, тъй като Самоков има нови планове за терените.

Бойкот на таксите
в. Стандарт

Бойкот на банковите такси обяви Перник. Хората в 80-хилядния град отказват да плащат за новите си документи по банков път и се редят пред пощенските гишета, където услугата е значително по-евтина. Идеята за масов отказ от солените комисиони на трезорите се появила на опашките за паспорти, където чакащите споделяли неволите си. Така, от уста на уста, хората решили, че няма смисъл да пълнят гушите на банките и да увеличават печалбите им. За да внесе таксата за издаване на лична карта, трезорът взима за себе си между 3 и 5 лв. Още по толкова прибира за шофьорска книжка и международен паспорт, защото парите отивали по различни сметки.
С пощенски запис таксите са само по 1,50 лева.

Украйна кани родни строители на пътища
в. Стандарт

Български фирми могат да строят пътища в автономна република Крим. Наши компании могат да участват сами или в партньорство с фирми от Украйна. Това съобщи областният управител на Варна Данчо Симеонов след завръщането си от голям форум на бранша в Крим, където е създал контакти с местното правителство. Формата на участие е чрез финансиране на пътните дейности от украински банки или строителство на пътища на концесионен принцип.

Най-големият проект е за изграждане на европейски коридор Е-97 на стойност 1,3 млрд. долара. Трасето е с дължина от 320 км и свързва Херсон с Феодосия. На ден по този път минават от 9000 до 40 000 автомобила. Вторият проект е в Ялта, бисерът на Украйна. Той е на стойност 750 млн. долара за строително-ремонтни работи на път с дължина 109 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още