IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат: Безработицата в България се увеличава и през ноември достига 10,2%

В ЕС безработицата остава на ниво от 9,6% през ноември

10:09 | 10.01.11 г. 5
Евростат: Безработицата в България се увеличава и през ноември достига 10,2%

Сезонно коригираната безработица в България се увеличава и през ноември 2010 г. достига 10,2% спрямо 10,1% през октомври 2010 г. и 8,3% през ноември 2009 г., показват данни на Евростат.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) безработицата у нас към 30 септември 2010 г. е била 9,5%, а според Евростат към тази дата тя е била 10%. По данни на Агенцията по заетостта през октомври безработицата е била на ниво от 8,92%.

В края на ноември социалният министър Тотю Младенов прогнозира, че безработицата до края на 2010 няма да надмине 9,4%.

Данните на Евростат показват, че от май септември сезонно коригираната безработица у нас е била стабилна на ниво от 10%, но през септември се увеличава до 10,1%.

В ЕС безработицата остава на ниво от 9,6% през ноември, на което се задържа от май 2010 г. В три страни през ноември безработицата пада (в Швеция от 8,1% на 7,8%, Малта от 6,5% на 6,3% и във Финландия от 8% на 7,9%), а в девет страни се увеличава. За седем страни няма данни за ноември, а в осем равнището на безработицата остава на нивата си от октомври.

Най-ниска е безработицата в Холандия (4,4%), следвана от Люксембург (4,8%) и Австрия (5,1%), а най-висока е в Испания (20,6%), Литва (18,3%) и Латвия (18,2%).

За Естония последните данни са към 30 септември 2010 г., когато безработицата в страната е била 16,2%. В Румъния отново към септември тя е 7,3%, а в Гърция - 12,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
stiv_g
преди 13 години
all_trader, вземи се застреляй!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
stoian777
преди 13 години
Абе аз само едно искам да попитам : стотиците хиляди безработни роми ( *** ) и страшно многото безработни преди всичко туркини (жени ) по селата някой брои ли ги ? Българите ги мани на страна. Ааааааа милиардите помощи и подпомагания пак ги махнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
all_trader
преди 13 години
ЕВАЛА -страхотна политика на Дянков - ДЯНКОВ GO HOME- ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ - ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
IMRO
преди 13 години
A можеш ли да четеш и знаеш ли какво значи сезонно-коригирана? Това значи, че сезонни фактори като сезонна работа в селското стопанство и туризма не се отчитат, тоест реалният спад на безработицата у нас и във всички южни страни по време на топлия сезон не се отчита. Иначе именно НСИ подава информация в Евростат, която след това по методологията на Евростат се коригира за сезонни фактори. Методологията на НСИ пък (извадкови интервюта) пък е различна от тази на АЗ, която брои лицата, регистрирани на трудовата борса. И двата метода имат предимства и недостатъци, но са по-скоро взаимно допълващи се. При методологията на НСИ, да речем, се хващат лица, които са безработни, но не са регистрирани на борсата и такива, които пък реално имат работа, но са регистрирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 13 години
Странно но НСИ и българската Агенция по заетостта постоянно дават с около 10% по-ниски нива на инфлацията (или около 1,2 п.п.) от Евростат. Дали не са си сложили розовите очила или се опитват да ги сложат на нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още