IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 януари

08:50 | 08.01.11 г.
Преглед на печата за 8 януари

Цигарени концерни свалят цени в отпор на черния пазар
в. Сега

"Филип Морис" и "Бритиш американ табако" са поредните играчи на българския цигарен пазар, които в битка срещу черния пазар свалят цени, за да запазят клиенти. Това личи от Публичния регистър за цените на сайта на Министерството на финансите.

От 5 януари БАТ е понижил с 20 ст. всички разновидности на "Вайсрой" и кутията вече струва 4.20 лв. "Филип Морис" прави същото с марката си "Мурати", като понижението е с 10 ст. до 4.80 лв. за кутия. "Булгартабак" още миналото лято започна да сваля цените си с по 20 ст., след като скокът на акциза от 1 януари 2010 г. причини голямото поскъпване на цигарите. Така държавният холдинг запази около 38% пазарен дял в България.

И новият закон ще остави вратичка за възлагане на поръчки без търг
в. Сега

Възможността да се възлагат при определени условия поръчки на държавни и общински фирми без търг ще се запази в готвения нов Закон за обществените поръчки (ЗОП). Това съобщи министърът на еврофондовете Томислав Дончев на дискусия вчера. Целта на новите корекции е да не се бавят процедурите с отношение към усвояването на еврофондовете.

Министър Дончев представи основните насоки от концепцията на правителството пред браншови организации и НПО. На критиките той отговори, че преференцията ще важи в много малко случаи - само за фирми, които са 100% държавни или общински и не изпълняват други услуги освен по предмета на поръчката. Така например общината ще може без конкурс да възлага поръчка за чистота. Според Дончев нямало опасност от злоупотреби, тъй като цената на сметосъбирането например се одобрява от общинския съвет.

Работим до 4 май за държавата
в. Стандарт

До 4 май трябва да работят българите, за да си платят данъците през 2011 г., прогнозира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Тази дата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано.

Денят, в който гражданите вече започват да се трудят за себе си, условно е наречен "Ден на свободата от данъци" (Tax Freedom Day). В България този ден традиционно е през месец май, като по-ранното му настъпване през последните 3 години се дължи до голяма степен на бюджетния дефицит. Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но всъщност пак харчи както преди - за сметка на натрупани резерви и нови дългове. Ако се продължи със символичната сметка, то от 4 до 13 май данъкоплатците трябва допълнително да работят за държавата, за да покрият и дефицита през 2011 г. Тези 10-ина дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.

По-евтина вода в СПА хотелите
в. Стандарт

50 ст. вместо левче за кубик да заплащат за ползваните минерални извори собствениците на СПА хотелите по подобие на колегите си от балнеологията. Това ще предложат на премиера Бойко Борисов от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, обяви председателят му Стефан Шарлопов. Бизнесът предлага да се плаща реално ползваната вода, а не за литър в секунда както досега. Да се създаде център в Турция за туристически визи по подобие на Русия, за да привлечем 250 000 гости от южната ни съседка, искат още от съюза.

Ремонтът на гарата в Русе отива на прокурор
в. Новинар

Окръжната прокуратура в Русе е сезирана от областния управител Пламен Стоилов за ремонта на Централната жп гара в дунавския град. Изпълнителите на първия ремонт не са изпълнили договора, а обектът все още е гаранционен. Специална комисия към областната управа ще търси решение на проблема с гарата, като ще бъдат извършени геодезически измервания, които да установят реалното състояние на деформациите и отклоненията. Ще се изготви проект, с който да се спре слягането на гарата и на жилищните блокове в района. Процедурата за втори ремонт е спряна.

Стоилов съобщи, че ремонтът на целия гаров комплекс е струвал излишно 2 млн. лв. В гарата непрестанно има течове, които от ниските температури се превръщат в ледена пързалка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още