IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство децентрализира търга за скъпоструващи лекарства

Целта е да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти

16:31 | 07.01.11 г. 1
Здравното министерство децентрализира търга за скъпоструващи лекарства

Министерството на здравеопазването (МЗ) предприе децентрализиране на търга за скъпоструващи лекарства по Наредба 34. Целта на промяната е да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти, съобщиха от ведомството.

Част от търговете (за редки заболявания, хормонална терапия при онкологични заболявания, за пациенти след трансплантация), са прехвърлени към медикаментите за домашно лечение на здравната каса с финансов ресурс от над 40 млн. лв.

Останалите лекарства, за онкологични заболявания, както и тези за диализно лечение, ще се набавят чрез търгове от лечебните заведения, в които се отпускат. Те не могат да се прехвърлят към медикаментите за домашно лечение на здравната каса, защото повечето от тях се прилагат в болнични условия. Когато преминат към здравната каса, те могат да бъдат финансирани чрез клинични пътеки или диагностично-свързани групи.

Прехвърлянето на тези медикаменти към здравната каса и калкулирането на разходите за тях в клиничните пътеки обаче не може да стане изведнъж, обясняват от МЗ. Затова през тази година средствата за медикаментите ще се осигуряват от МЗ, а търговете ще започнат да се правят от болниците. Така ще се даде възможност да се натрупа опит и да се види какви са проблемите при доставянето им, за да бъдат отстранени своевременно.

За да не рефлектира това върху пациентите, МЗ през тази година ще осигурява медикаментите, ако е необходимо. От ведомството уверяват, че ще бъдат осигурени медикаменти за пациентите дори, ако има обжалвания и забавяния по проведените тръжни процедури на болниците.

На практика това означава, че пациентите ще получават медикаментите си без да чакат. МЗ ще извършва само последващ контрол на одобрената терапия.

С децентрализирането на търговете ще се намалят и съмненията за корупционни практики на централно ниво. За първи път ще се даде възможност на търговете да се явяват повече участници. Това ще доведе до по-засилена конкуренция и до условия за намаляване на цените на съответните медикаменти.

Новите правила за осигуряване на медикаментите от болниците ще започнат да работят от 1 март. Дотогава медикаментите ще се осигуряват от МЗ по досегашния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
"С децентрализирането на търговете ще се намалят и съмненията за корупционни практики на централно ниво."---------------Нещо не схващам - нали уж ги централизираха за да няма корупция на местно ниво. Сега пък обратно...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още