IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 януари

07:50 | 07.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 януари

За 5 години някои университети са се удвоили
в. Сега

Достъпът до висше образование в България ударно се е разширил, като издържаните от държавата студенти само за 5 години са се увеличили с 43%. За този период някои университети буквално са се удвоили и обучават два пъти повече студенти спрямо 2007 г. Това показва сравнение на бюджетите за висшите училища за последните 5 г.

През 2007 г. държавата е плащала субсидия за 115 796 студенти. Реално зад това число стоят повече хора, защото при разпределянето на субсидиите трима задочни студенти се приравняват на 1. През 2011 г. средноприравнените студенти вече са 165 267. Само за учебната 2010-2011 г. този брой е нараснал с 15 835 спрямо предходната. По данни на НСИ в момента в държавни университети учат 220 260 души, но сравнението с предходни години не помага да се отчете колко са новоприетите, защото не е ясен броят на междувременно завършилите висше образование.

Министър Плевнелиев обещава 5000 евро на магистрален директор
в. Сега

Правителството е твърдо решено да направи поредна държавна фирма - този път за управление на големи инфраструктурни проекти от типа "магистрали". Директорите й ще получават "европейски" заплати - по 4000-5000 евро месечно, а инженерите - около 2000 евро. Високите възнаграждения няма да тежат на държавния бюджет, защото ще бъдат осигурени по линия на еврофондовете, твърди министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Компанията за проджект мениджмънт ще движи само изграждането на магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море", уточниха от МРРБ. Идеята е новата фирма да заработи през 2011 г. и да допълва усилията на строителното министерство и подчинената му агенция "Пътна инфрастуктура" (АПИ).

Искат да връщаме найлоновото пликче в супера
в. Стандарт

Найлоновите торбички и пластмасовите бутилки да се връщат в центрове за изкупуване на опаковки от пластмаса в големите хипермаркети, предложи Антоанета Перникова, изпълнителен директор на асоциация "Полимери". Според нея така пластмасата ще се рециклира и природата ще се опазва по-добре, отколкото ако се въведе такса за найлоновите торбички.

Екоминистерството смята да въведе от 1 юли екотакса от 15 ст. за всяка найлонова торбичка, а от 2014 г. таксата се предвижда да стане 55 ст.

Алкохолните турове в Слънчев бряг само с лиценз
в. Стандарт

Само туроператори ще могат да водят групи с туристи от бар на бар, реши акционерното дружество в Слънчев бряг. Веселяшките турове на групи чужденци от бар на бар вече ще се провеждат единствено под строг контрол, за да се намалят инцидентите и шумът в курорта.

Бар кроловете станаха особено популярни през последните години на територията на Слънчев бряг - изток. Групи летовници обхождат организирано по няколко кръчми или барове в рамките на една нощ. За новия сезон обаче бар турнета ще се правят само от фирми с лиценз за туроператорска дейност. До края на март те трябва да подадат молби за питейните сесии заедно с маршрута на всяка обиколка в АД-то.

Танов: Не знаем откъде идват цигарите, но не са само за българския пазар
в. Дневник

"В момента все още не е изяснено откъде идват и за къде са предназначени установените при операция в Гоце Делчев контрабандни цигари". Това каза шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

На ГКПП-Илинден бяха задържани три ТИР-а с цигари, които са скрити в морска сол и дървени трици.

Танов каза още, че по първоначална информация цигарите идват от Гърция, макар по документи, отправната им точка да е Италия. Според него има три нелегални фабрики за производство на цигари в Гърция, които към момента са разбити. Той обясни, че България е на кръстопът и със цигарите от задържаните на ГКПП-Илинден три ТИР-а, българският пазар може да бъде наситен за месец и повече, затова те не са предназначени само за България.

Борисов към здравния министър: Викай Ура! Викай Благодаря!
в. Новинар

"Излез сега и викай - Ура, викай - Благодаря". Такива съвети дава премиерът Бойко Борисов на здравния министър Стефан Константинов по време на последното заседание на кабинета. Двамата с вицепремиера Симеон Дянков докладват на Борисов за новото остойностяване на клиничните пътеки, като половината от тях вече са средно със 70% по-високи стойности – 185 от общо 284. За педиатричните пътеки увеличението е 20 на сто, а за лечението с линеен ускорител стига 315%. Въодушевен премиерът дава заръки на Константинов да направи разяснителната кампания и специална пресконференция, за да обясни на хората.

„Единственото, което искам повече от теб и екипа ти – обяснения! Всичко това трябва да се обяснява, обяснява, хората да го знаят. И като знаят, всъщност знаят правата си, знаят какво имат право да направят”, заръчва още Борисов относно новите промени при заплащането за екип и лекуващ лекар и допълва „Ще отидат и ще кажат: Чух го министъра сутринта така каза по телевизията, а вие тук ме препращате някъде… Затова хубаво трябва да се обяснят тези неща”.

Дянков решава за парите за аптеките
в. Новинар

От финансовия министър Симеон Дянков зависи дали Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се разплати с аптеките. Най-вероятно изплащането на парите ще започне следващата седмица, ако от Министерството на финансите позволят на касата да изразходи една дванадесета от годишния си бюджет за разходи и трансфери в размер на 219 478 000 лв. За целта ръководството на органа е изпратило специално писмо до ведомството с искане за разрешение.

В разпространено до медиите съобщение НЗОК заявява, че е предприела всички мерки, за да започне превеждането на всички дължими за миналата година средства на фармацевтите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
"Правителството е твърдо решено да направи поредна държавна фирма - този път за управление на големи инфраструктурни проекти от типа "магистрали". Директорите й ще получават "европейски" заплати - по 4000-5000 евро месечно, а инженерите - около 2000 евро. "Абе малко ли са държавните търтеи? Вместо да се намалява администрацията - сега ще се увеличава. А утре когато европарите по тези проекти ги няма - ние ли ще им плащаме заплати и обезщетения за уволнение???Аман от грабежи и произволи в тая полицейска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още