IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 януари

07:58 | 06.01.11 г.
Преглед на печата за 6 януари

Легалният пазар на цигари се сви с 35%
в. Дневник

Легалният пазар на цигари в България се е свил с повече от 35% през 2010 г., до 10.6 млрд. къса, показват данни на компаниите от бранша. Година по-рано в страната законно се продадоха около 16 млрд. къса цигари. През 2008 г. официалният пазар беше 19 млрд. къса, което означава, че темпът на свиването му се е увеличил повече от 2 пъти.

"Основна причина за голямото свиване на пазара е контрабандата, следвана от рестрикциите спрямо тютюнопушенето", обясниха пред "Дневник" от държавния холдинг "Булгартабак".

Търговците на нови автомобили очакват възраждане на пазара
в. Дневник

Слаб ръст на продажбите, който да бележи възраждането на пазара, връщане на отстъпките към нормалните по-ниски нива и появата на първите модели електромобили. Това се очаква да са новостите в областта на търговията с нови коли у нас през тази година, показа допитване на "Дневник".

В началото на декември, когато продажбите се увеличиха на месечна база за пръв път от почти две години, председателят на браншовата асоциация Стоян Желев заяви, че се надява това да е началото на едно възраждане на автомобилния пазар. Той е на мнение, че не е изключено през годината продажбите да вървят само нагоре, тъй като през 2010 г. търсенето се е сринало до много ниски нива.

Парното в Шумен ще отнесе глоба за студени радиатори
в. Сега

В разгара на зимния сезон, студените радиатори и схватките между топлофикациите и "Булгаргаз" за неплатени сметки енергийният регулатор реши да наказва доставчиците на парно. Вчера ДКЕВР обяви, че ще отнеме лиценза на "Топлофикация Казанлък", която и без друго не работела, а "Топлофикация Шумен" ще бъде глобена, защото в нарушение на лиценза си не осигурява достатъчно високи градуси на абонатите си.

Преди два дни премиерът Бойко Борисов лично се намеси в шуменския казус и нареди на "Булгаргаз" да не спира напълно подаването на газ за тамошната топлофикация въпреки големите й дългове.

Военните си направили мини СПА център за 326 хил. лв.
в. Сега

Информациите за безразборното харчене на средства в Министерство на отбраната не спират.

Армията се е сдобила с мини СПА център (финландска сауна, инфрачервена кабина и две парни кабини) за 326 хил. лв. в хотел "Олимп" на Боровец. Това се казва в доклада ва Сметната палата, която е извършила одит на финансовото управление на бюджета на ИА "Социални дейности на МО". Проверката обхваща периода от 30 септември 2008 г. до 31 декември 2009 г. Агенцията е платила и невероятно висока цена от 495 000 лв. за изработване на подробен устройствен план и изготвяне на инвестиционен проект върху армейски имот във Варна.

Пенсионират чейнджбюрата
в. Стандарт

Долари и евро ще може да се купуват и от машини, подобни на банкоматите. Обмяната на валута чрез банкомати може да измести част от традиционните чейнджбюра. За да стане това обаче, първо ще трябва да се промени наредбата за изискванията към дейността на обменните бюра. По това вече се работи в Министерството на финансите, научи "Стандарт".

Според действащата наредба, за да се извършва обмяна на валута в брой, трябва да се регистрира адресът на обменното бюро, което да отговаря на определени изисквания за сигурност и противопожарна безопасност. Изискванията към машините с чужда валута ще бъдат различни, тъй като те са защитени като банкоматите. По света най-често те са поставени на летища. Така още с пристигането си туристите могат да сменят парите си с местна валута.

Здравни фондове стават застрахователи
в. Стандарт

Частните здравноосигурителни дружества ще станат застрахователи. Това гласят подготвените от министерствата на здравеопазването и финансите промени в Закона за здравното осигуряване. От следващата година частните здравни фондове ще започнат да работят според изискванията на Кодекса за застраховането. Фондовете ще осъществяват дейността си като предлагат на хората застраховки "Злополука" и "Заболяване". Ако промените бъдат приети от парламента, здравните фондове ще трябва да увеличат капитала си до 4,6 млн. лв., колкото е минималният за общозастрахователно дружество. Сега минималният капитал за здравноосигурителните компании е 2 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още