IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще внасят висококачествена пшеница, за да се подобрят хлeбните изделия

Няма основание за 20-процентно увеличение на цената на хляба, категоричен е земеделският министър Мирослав Найденов

11:18 | 05.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще внасят висококачествена пшеница, за да се подобрят хлeбните изделия

Някои компании могат да направят внос на висококачествена пшеница, за да подобрят качеството на своите хлебни изделия, но това не означава, че няма хлебно зърно. Това заяви пред журналисти преди началото на заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Към момента по данни от Националната служба по зърното и фуражите има достатъчно пшеница и няма да се наложи внос, каза министърът.

Според Найденов в момента няма основание за 20-процентно увеличение на цената на хляба, за каквото говорят някои от хлебопроизводителите.

“Създава се някаква истерия, мисля, че това е начин за пробване на пазара”, допълни той.

Найденов посочи, че в момента цената на пшеницата на международните борси е стабилна. Тя варира нагоре или надолу в рамките на няколко процента, което не е предпоставка за увеличение. Той каза още, че и в България цената на борсите е стабилна и в момента не се осъществява нито внос, нито износ.

В отговор на въпрос дали има информация за назначения, направени в министерството и в Държавен фонд "Земеделие", на хора, които не за съответните позиции, министърът отговори, че от БСП са дали два такива примера - за Пловдив и за Благоевград, като е разпоредена проверка. 

Попитан дали ще има по-голяма проверка извън тези два случая, Найденов каза, че във фонд "Земеделие" работят около 1800 служители. “Ако тръгнем да проверяваме всички, трябва да спре работата”, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Вижте - ако има някаква истинска пазарна икономика и истинска конкуренция в България това е във хлебопроизводството Ако държавата не позволи създаване на монопол и договаряне на цените на хляба между по големите участници на пазара цената на хляба няма да се повиши или ще се повиши съвсем малко което няма да бъде проблем за потребителите Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още