IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов: Агенцията за храните ще заработи през февруари

Шефовете на агенцията не трябва да се влияят от огромните обороти в хранителния бизнес, когато прокарват определена политика, твърди министърът

10:10 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мирослав Найденов: Агенцията за храните ще заработи през февруари

Стартът на Българската агенция за безопасност на храните, която вече трябваше да е сформирана, се отлага за 1 февруари 2011 г. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той припомни, че в края на миналата година депутатите са се съсредоточили върху Изборния кодекс и така не са успели да приключат с второто четене на Закона за храните. Сега първа точка при първото заседание след зимната ваканция на народните представители ще е този закон, каза министърът. „Буквално до дни той ще бъде обнародват и агенцията ще стартира“, обясни Найденов.

Министърът каза още, че в агенцията ще бъде концентрирана сериозна сила. „Всяко съсредоточаване на власт е опасно. Точно заради това директорът се назначава от премиера, а оперативният контрол е възложен на министъра на земеделието. Когато стане въпрос за храни, премиерът търси мен“, обясни Найденов.

Ръководството на агенцията ще бъде предложено в пакет на премиера Бойко Борисов. Той ще избере кой ще е директор, и кои ще са заместниците. Ще има представители на всички служби, които се сливат в Агенцията по храните.

Кандидатите били проверени до девето коляно, включително и за дипломите, а шефът на агенцията ще е мъж.

„Това, че някой е добър експерт, не означава, че става за ръководител. Тук политиката е трудна, интересите са големи“, каза Найденов.

„Той трябва да бъде и перде – да не му пука, че трябва да прокара дадена политика. Да не се повлиява и респектира, защото оборотът на храните е най-големият в държавата“, заяви Найденов.

Темата за цените не е вече само българска. Около Коледа, Нова година и Великден те се вдигат не само у нас, заяви Найденов. Затова в момента се обмисля регламент на Еврокомисията, за да станат публични договорите – например между фермите и мандрите. Те ще бъдат публикувани в национални публични регистри в името на потребителя, коментира Мирослав Найденов.

По повод вчерашните коментари, че хлябът ще повиши цената си, министърът коментира, че пшеницата на международните пазари е рекордно скъпа и това няма как да не се отрази на хляба. В случая влияят и цената на енергията, заплатите и осигуровките. „Всичко това формира едно очаквано увеличение, което вече се случва, но то няма да е 10-15%“, коментира Найденов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още