IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 януари

07:45 | 03.01.11 г. 1
Преглед на печата за 3 януари

Икономиката на България през 2011: Слаб растеж и риск от инфлация
в. Дневник

Икономиката на България ще започне постепенно да се възстановява през тази година, подкрепена от износа и малките вътрешни инвестиции, като по-чувствително това ще се усети през втората половина. Растежът ще е около 2% (правителството обаче очаква 3.6%), като заради инфлацията ефективно той ще е около нулата.

Основните рискове ще са именно ръстът на цените и слабото потребление, като ще продължи да се задълбочава усещането на домакинствата, че могат да си купуват все по-малко. Това показва допитване на "Дневник" сред икономисти и представители на бизнеса за очакванията им през тази година.

БМФ и БРП планират общо транспортно дружество
в. Дневник

Компаниите Параходство "Български морски флот" (БМФ) и Параходство "Българско речно плаване" (БРП) планират да създадат общо транспортно дружество, стана ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. Според плана на двете параходства те ще участват с равни дялове в общо предприятие, което ще обслужва транспортната фериботна връзка Варна – Кавказ.

Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от компаниите, но оттам предпочитат да не огласяват повече подробности за бъдещата сделка преди произнасянето по нея на антимонополното ведомство.

Бензинът мина 2.20 лв. заради новия акциз
в. Сега

Бензинът поскъпна с 3 до 5 ст. на литър заради по-високия акциз от Нова година. Така цената му мина 2.20 лв., сочи проверка на "Сега" за цените на горивата в големите вериги бензиностанции. В момента стойността на горивото е с едва 20-30 ст. по-ниска в сравнение с времената на рекордно поскъпване през лятото на 2008 г. Тогава барел суров петрол стигна 147 долара и макар че оттогава насам цената му се е сринала с 38% до 91 долара, бензинът у нас е по-евтин с едва 10%.

Литър безоловен бензин А-95Н в обектите на "ЛУКойл" вчера се продаваше срещу 2.27 лв., което е с 5 ст. повече от стойността му на 29 декември. В "Шел" цената на горивото вчера варираше - 2.23 лв. в бензиностанции в София, 2.25 лв. във Варна и т.н. В ОМV бензинът се търгуваше на дребно по 2.21 лв. за литър.

3 млн. лв. ще даде МЗ за клипове и брошури
в. Сега

Обществена поръчка за 6 здравни кампании на обща стойност 3.08 млн. лв. е обявило здравното министерство, сочи проверка в сайта на агенцията за обществени поръчки. Парите са по програма "Развитие на човешките ресурси" на ЕС, а проектът е наречен "Информирани и здрави". Той се състои от 6 национални кампании.

Първата кампания е насочена към намаляване консумацията на готварска сол и за нея МЗ ще плати 470 000 лв. На толкова са оценени и кампаниите за ограничаване на производствения травматизъм, на битовия и на транспортния травматизъм. Парите за всеки един от отделните проекти ще отидат за разработване на концепция и реализация на по 3 филма, 9 видеоклипа, 9 аудиоклипа, създаване и реализация на 9 интернет банера, изработване на по 2000 плаката, 5000 брошури, 10 000 флайъри, 100 000 стикери, 2000 папки, 3000 бланки, транспаранти, тениски, шапки, чадъри, бележници, химикалки.

Поне 40 лв. отгоре за имотния данък
в. Стандарт

От тази година кметовете имат по-голяма свобода да определят данък сгради. Размерът на налога може да бъде между 2,5 и 4,5 на хиляда от оценката на имота. За София размерът на данък сгради няма да се повишава. В столицата обаче влиза в сила ново зониране, заради което ще се вдигне налогът на 90 хиляди софиянци. За жилищата, които ще минат от втора в първа зона, повишаването на налозите е с 25%, а за тези от трета във втора зона - с 18,5%. В резултат за панелно жилище от 60 кв. м данък сгради и такса смет ще се увеличат с общо 30-40 лв. За луксозните къщи повишението може да стигне и до 90 лв.

Храните продължават да поскъпват
в. Новинар

Цените на хранителните продукти продължават да се повишават, като най-голямо е увеличението при олиото – с около 4 процента, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. С около 3 процента по-скъпо през декември се е продавал кашкавалът. През декември брашното е поскъпнало с 1,2 процента, варивата и ориза – между 1 и 4 на сто, и при захарта - с 2,2 процента.

Най-голямо поскъпване през декември 2010 г., спрямо декември 2009 г. е регистрирано при цената на чесъна – 107 процента. През декември спрямо ноември той е поскъпнал с около 10 процента. Голямо повишение на цените в сравнение със същия месец на миналата година има при слънчогледовото олио - 43 на сто, и при брашното – 28 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Стагфлация. При това активно подпомогната от държавата.ПП: Инфлацията в България ефективно е над 4% - така че ръст 2% е ефективен СПАД 2%, а според мен няма да имаме дори и фиктивен ръст. Какво остана за 3.6% розови мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още