IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР пласира нова облигациионна емисия за 20 млн. евро с лихва от 4,8%

През 2011 г. петгодишната емисия, която бе пласирана частно, ще бъде качена за вторична търговия на БФБ

13:28 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ББР пласира нова облигациионна емисия за 20 млн. евро с лихва от 4,8%

Българска банка за развитие (ББР) пласира успешно третата си емисия корпоративни необезпечени облигации, съобщиха от банката.

Емисията е с номинална стойност 20 млн. евро, срок от 5 години и фиксирана годишна лихва от 4,8%.

Това е втората облигационна емисия, която банката издава през 2010 г. Първата емисия бе също за 20 млн. евро и срок от 5 години, но лихвеният купон бе 5% годишно.

Така общо привлечените средства от облигации през годината стават 40 млн. евро. Водещи мениджъри по сделката са Райфайзенбанк (България) ЕАД и ING Банк Н.В. – клон София.

Целта на емисията е финансиране на нови и рефинансиране на съществуващи инфраструктурни проекти, включително в сферата на производството на енергия от възобновяеми източници.

Емисията е пласирана по реда на частна закрита подписка, като записването е осъществено в периода 28-29 декември 2010 и е насочено основно към институционални инвеститори.

През 2011 г. облигационата емисия на ББР ще бъде регистрирана в регистъра на Комисията за финансов надзор и ще бъде качена за вторична търговия на Българска фондова борса.

През 2009 г. ББР привлече над 150 млн. евро от чужди финансови институции. В края на юли тази година финансовата институция договори кредитна линия за 25 млн. евро от германската държавна банка KfW.

Държавната ББР е лидер в предоставянето на пряко и непряко дългосрочно инвестиционно финансиране в страната от собствен капитал и външен ресурс.

Банката чрез дъщерното си дружество Национален гаранционен фонд предоставя и портфейлни гаранции на търговските банки за кредитиране на малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още