IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повече отворени позиции отчетоха компаниите за подбор на персонал през декември

ИТ секторът се отдалечава от сянката на голямата криза, пак се търсеха усилено търговци

08:03 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Повече отворени позиции отчетоха компаниите за подбор на персонал през декември

Работодателите се напрегнаха предпразнично, за да приключат започнатите през 2010 г. проекти и това се отрази на пазара на труда. Водещите компании за човешки ресурси наблюдават декемврийска активност, която рязко ще затихне през празниците (докато не отминат януарските именни дни) и плахо ще започне да се възстановява някъде около средата на януари, а за сериозно раздвижване вероятно ще говорим през февруари.

Най-търсените професии през декември

Най-търсени през декември са ИТ специалистите за техническа поддръжка (с английски и немски или френски език), програмистите, счетоводно-финансовите специалисти с добър английски, инженерите в различни производства, електроенергията и автоматизацията, специалистите "Обслужване на клиенти" отново с английски и втори западен език, специалистите "Логистика" за транспортни, производствени и търговски компании и търговците за секторите на бързооборотните стоки, фармацията и автомобилния сектор. Това заяви Мария Темелкова, мениджър "Ключови клиенти" от Менпауър България.

От Synectica посочват като най-търсени през декември най-вече търговските позиции (мениджър търговски операции, регионален мениджър продажби, търговец на медицинска апаратура), плюс счетоводителите и офис мениджърите. Това е логично, след като, според проучване на компанията, през цялата година най-търсените кадри са били търговците (42%), следвани от счетоводителите.

„Най-търсените позиции през месеца са специалисти "Продажби" предимно в сектора на търговията на едро и дребно, кадри за ИКТ сектора, административен персонал и инженери. Също така продължиха да се търсят финансови специалисти и шофьори за сектора на логистиката. Популярни бяха и по-нискоквалифицирани кадри като детегледачки и болногледачки“, заяви Деян Султов, управляващ съдружник в Булджобс.

През декември наблюдавахме устойчивост на тенденциите от втората половина на 2010 г. Налице бе повишен процент на отворени позиции, както на експертно, така и на мениджърско ниво, главно в секторите ИТ, телеком, бързооборотни стоки, енергетика, финанси, фармация, заявиха от AIMS Human Capital.

Експертите там посочват, че бизнес инициативите, свързани с изнасянето на услуги, наклоняват везните в по-сериозната бройка на проекти по подбор на експертни позиции, свързани с обслужване на клиенти (на техническо, административно, финансово или друго ниво).

По данни на дружеството в посочените сектори търсенето на експертни позиции е предимно за: ИТ специалисти, агенти за обслужване на клиенти и търговци. В същите сегменти подборът сред по-високите йерархични нива е по линия на позициите: мениджъри бизнес развитие и експанзия, финансови мениджъри, търговски мениджъри и мениджъри проекти.

Декември винаги е интересен като възможност да наблюдаваме различните фази, през които преминава индексът на търсене заради противоречивото въздействие на предпразничната еуфория и края на календарната година. В средата на месеца традиционно има по-голяма активност от ноември. Това се дължи на желанието на компаниите да си подредят бюджетите и да докарат новоназначенията на финалната права, коментират от AIMS Human Capital.

От Horizons отчитат, че най-търсени позиции през декември са акаунт мениджър/специалист обслужване на клиенти, търговец/продуктов мениджър, мениджър човешки ресурси, управител на банков клон/банков служител, специалист по управление на качеството.

Искат 10-годишен опит за IT специалистите

По данни на фокусираната върху ИТ и телеком сектора компания Talent Hunter през декември има засилен интерес в търсенето на специалисти със сериозен опит (8-10 години) в разработването на софтуер.

В ИТ/Телеком сектора на преден план излизат проекти със специфичен фокус върху иновативни технологии за IPTV решения, разработка на апликации за мобилни платформи (Android, Symbian и iPhone) и не на последно място – билинг системи. В банковия и отново в телеком сектора са много актуални проекти за сливане и оптимизация на крупни системи като резултат от скорошни сливания на ИТ системи и бази данни и централизация на бизнеса.

През месец декември работодателите станаха доста активни, но не само за да приключат започналите през втората половина на 2010 г. конкурси. Повечето компании успяха да формулират бизнес целите си за предстоящите няколко месеца и да изведат нуждите си от нови ресурси, чрез които да ги постигнат, коментират специалистите от Talent Hunter.

Прогнозите за януари

Началото на януари, подобно на края на декември, ще е белязано от следите на следпразничната еуфория и по-лежерна нагласа. В средата на месеца очакваме бизнесът отново да е в активна фаза на изява и това да се отрази и на пазара на труда, прогнозират от AIMS Human Capital.

Обичайно през първия месец на новата календарна година стартират проекти по подбор, които са били одобрени в средата или края на декември, но поради коледно-новогодишното планиране се обявяват през януари.

От Horizons очакват през януари и началото на 2011 г. да се запазят тенденциите от края на 2010 г. и дори леко да се увеличи търсенето на определени групи служители - в тясно специализирани банкови специалисти и мениджъри на средно ниво, служители в областта на телекомуникациите и ИТ.

Ако ръстът на износа на производствените компании се запази, в тази област също ще има трайна тенденция за назначаване на нови служители.

Възможно е в определени тясно специализирани сектори отново да се разгори войната за таланти, което да доведе до по-сериозни увеличения във възнагражденията в тези компании. Движението на възнагражденията ще е диференцирано и по-сериозно в областите, където е нараснала производителността вследствие на оптимизация и по-добра ефективност. Безработицата най-вероятно плавно ще намалява с досегашните темпове, посочват още ог Horizons.

От Talent Hunter очакват сериозното оживление от месец декември в търсенето на ИТ и телеком специалисти да продължи и дори да се засили в началото на 2011 г.

Компаниите работодатели в ИТ сектора като че ли се отърсиха от все още осезаемата зловеща сянка на „голямата криза” и са готови да пуснат в ход проекти, които до този момент са били сложени на изчакване, осъзнавайки, че за да запазят конкурентособност, е необходимо да инвестират в нови продукти и услуги, отчитат от дружеството.

Според компаниите за подбор на персонал нивата на заетост ще са близки до тези през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още