IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Нешева: Информационната система на здравната каса е недовършена

По софтуера през годините са похарчени много средства, но сега трябва да се дават още, твърди директорът на НЗОК

15:57 | 29.12.10 г. 2
Н. Нешева: Информационната система на здравната каса е недовършена

Информационната система на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е недовършена, макар че по нея през годините са похарчени много средства. Това каза д-р Нели Нешева, директор на НЗОК, цитирана от БТА.

По думите на Нешева модулът "контрол", който е най-важният в информационната система на касата, е заложен, но така и не е бил разработен. Контролът в болниците не може да се прави от служители на националната и регионалните здравни каси и от лекари.

„По начина, по който работи информационната система на касата, контролът е невъзможен“, коментира Нешева.

Според нея в бъдеще отчитането ще става в реално време, както е навсякъде по света. Така веднага ще се разбира какви пациенти са постъпили в болницата, какво е тяхното лечение, по коя клинична пътека и какви средства ще трябва да се вложат. Тя изрази съжаление, че са изхарчени доста пари, а сега ще се наложи да се дават още, за да се усъвършенства системата.

Нешева посочи, че предстои свързване на 26 различни софтуера, които работят на различни места в здравната каса. В момента софтуерът, който отчита болниците, не е свързан към основната информационна система на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Не съм чувал някой да е искал да внедри адекватна информационна система в НЗОК. За къде са лекаро-подобните специалисти без кранчета в системите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Да каже госпожата кои е виновен за това информационната система да не е довършена въпреки многото похарчени пари и прокурора Виелчев да свърши някаква работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още