IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия: Нереално е да участваме в АЕЦ Белене

Сърбия не бива да мисли за изграждане на атомна електроцентрала, преди да бъдат използвани всички ресурси на възобновяемите енергийни източници, посочи сръбски министър

13:24 | 27.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сърбия: Нереално е да участваме в АЕЦ Белене

Участие на Сърбия в изграждането на АЕЦ „Белене“ за момента е нереално, заяви сръбският министър на околната среда и териториалното планиране Оливер Дулич.

Дулич каза, че въпросът е бил дискутиран много повече в медиите отколкото на ниво правителство.

Той посочи, че Сърбия не бива да мисли за изграждане на атомна електроцентрала, преди да бъдат използвани всички ресурси на възобновяемите енергийни източници.

„Сърбия трябва да мисли да компенсира енергийния дефицит от възобновяеми енергийни източници, тъй като има огромен потенциал в областта на биомасата и хидропотенциал“, каза Дулич.

Като припомни, че в Сърбия до 2015 г. съществува мораториум върху каквото и да е участие в изграждането на атомни централи, Дулич каза, че Сърбия има проблем и с липсата на специалисти.

„Затова мисля, че прекалено рано беше поставен този въпрос“, каза Дулич.

Той допълни, че неговото министерство ще бъде против използването на атомна енергия на територията на Сърбия, преди да бъде използван целият потенциал на възобновяемите енергийни източници.

Б92 припомня, че сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич неколкократно заяви, че Сърбия е заинтересована да участва в изграждането на атомна електроцентрала в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Дори и най-бетонните глави в Сърбия проумяха това, което нашите червенушки все още не искат да проумеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още