IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EU Observer: Икономически мъки за България през 2011 г.

Изданието очаква отлагане на приемането ни в Шенген заради възраженията на Германия, Франция и Белгия

20:13 | 25.12.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
EU Observer: Икономически мъки за България през 2011 г.

Очаква се възстановяването на българската икономиката да се ускори през 2011 г. главно заради повишения износ.

Това обаче едва ли ще се изрази в подобряване на жизнения стандарт, тъй като вътрешното търсене ще бъде подтиснато от мерките за икономии, прилагани, за да се намали бюджетният дефицит до 2,5 процента, пише европейското издание "EU Observer" в обширен анализ, цитиран от БТА.

Икономисти са скептично настроени в това отношение и смятат, че правителството няма да бъде способно да постигне целта си във връзка с бюджетния дефицит. Но дори и да успее да го направи, това ще причини "икономически мъки", вероятно ще подкопае още повече популярността на ГЕРБ и ще създаде предпоставки за разпокъсаната и слаба опозиция да укрепи позициите си, според очакванията на "EU Observer".

Вероятно приемането на България в Шенген ще бъде отложено заради възраженията на Германия, Франция и Белгия, сочи прогнозата.

Президентските избори ще бъдат основното събитие в политическия календар на България през идната 2011 г. Рейтингът на управляващата партия ГЕРБ продължава да е висок и нейният кандидат има най-добрите шансове да спечели този вот, въпреки че ГЕРБ постоянно губи подкрепа заради разбити предизборни обещания и заради влошаващата се икономическа ситуация.

Като най-вероятен кандидат за президент на ГЕРБ се очертава вътрешният министър Цветан Цветанов, отбелязва изданието, но припомня, че имиджът му е бил накърнен заради информациите за купени от него 6 апартамента, след като е влязъл в политиката през 2006 г.и заради неубедителния му опит да обясни как се е сдобил с тези имоти.

Главната опозиционна партия БСП бавно, но с постоянство печели точки в допитванията до обществено мнение. Има признаци за възможно консолидиране сред малките и свадливи крайнодесни групи, които ще се опитат да се представят като алтернатива на партията на Бойко Борисов.

Възможно е подобно на редшествениците си, през 2011 г. Борисов да трябва да смени някои от министрите си, за да успокои нарастващото недоволство, посочва още европейското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Все повече форума на Инвестора заприличва на този на Дира и Нюза...много "нови" инвеститори се появеха последните месеци с интереси които нямат нищо общо с икономическите новини, а с чисто политически лица и събития. Преди да ме "баннат" писах на инвестора да поограничи писанията за политика и коментарите на личностите на политици...ама нищо. Идват избори и все повече "никове" ще се опитват да правят политическа агитация...особенно тези които са на заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
kroom
преди 13 години
Императоре ... а ти турчин ли си ? Най-лошото нещо което можеше да се случи в България последните 15 години е допускането на турци в политиката! Колкото до Цветанов,предпочитам него пред Първанов или някой друг комунист,натрупал милиони за сметка на обикновените граждани...Цялата криза която от 20 години не е напускала България се дължи точно на твоите идоли който всъщност трябва да са в затвора,а не са .. ти си *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 13 години
Неведнъж съм казвал, че Цветанов е нищожество и престъпник, чието място е в затворът.Чака ние тежка година, макар нормалният свят (и борсите тоже) устремно да излиза от кризата - благодарение на жалките ни управляващи, чиято политика е антидържавническа. "Политиката на икономии", за която се говори в статията, ще засегне, разбира се само бизнесът и реално работещите хора, принудени да хранят най-големите като процент паразитиращи касти в Европа, а и не само в Европа.В година, в която дори най-мощните икономически държави орязаха парите за държавна администрация и за "социални разходи", Картофоподобната Тимберица дори ги УВЕЛИЧИ у нас.2 - 6 000 000 турци са за предпочитане пред 1 000 000 ***, вярвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
timtam
преди 13 години
До 1 - Това е защото четеш много пресата. Имай собствено мнение, а не това което ти внушават медиите. А що се касае за писмата на Германия и Франция, това е малко странен дипломатически ход, защото в Германия има над 6 млн турци, а във Франция кой знае колко милиони алжирци и какви ли не други чужденци, но нейсе. Май ние повече си знаем кусурите и ще си ги оправим, но правосъдната ни система е голямата ни болка, защото те просто живеят в друг свят и не искат да се променят, а народа е казал "Насила хубост не става."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Pyramid
преди 13 години
Какъв имидж у Цветанов, какво кандидатстване за президент? Събитията от последния месец разклатиха и слабата ми вяра в моралните му устои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още