IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Писмото с критиките от ЕК всъщност е окуражаващо

Комисията е готова да предостави директна помощ за ускоряване на усвояването на евросредства, посочи премиерът

11:01 | 24.12.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Борисов: Писмото с критиките от ЕК всъщност е окуражаващо

Европейската комисия е готова да предостави директна подкрепа на българските институции, с цел ускоряване качественото изпълнение на проекти и усвояване на европейските фондове като цяло. Това се посочва в писмо на ЕК, цитирано от премиера Бойко Борисов, съобщава Dnes.bg.

Към 6% усвояване на еврофондовете има към момента. Платените средства в България наближават 10%. Шестте процента са сертификати, плащания, приети от Европейската комисия. По думите на Борисов в писмото от ЕК от Жозе Барозу до България и Румъния личи разликата, която се прави между двете страни.

Министри от кабинета представиха мерки по проблеми, описани в писмото.

В първата част на писмото се коментира недостатъчната скорост в три сектора – транспорт, специално пътен и железопътен – и в сектора „Води”.

Във втората част се изразява подкрепа към правителството и в частност към действията на министъра по еврофондовете Томислав Дончев по отношение работата с еврофондовете и се оказва пълна подкрепа по отношение на инициативата за работа с международните финансови институции, които да бъдат в помощ по отношение на повишаване на капацитета и ускоряване на темповете за ползване на средствата.

Дончев заяви, че никой не е чакал от Брюксел да го информират, че има някакъв проблем и като резултат да се предприемат действия. По думите му никъде в официалната кореспонденция с ЕС няма искане за закриване на Агенция „Пътна инфраструктура” и окачестви това като слух.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че строителството на АМ „Струма” ще струва над 1 млрд. евро и това ще бъда на практика най-скъпата магистрала в ЕС за толкова километри. „И ние искаме да бъдат тук експерти от Европейската инвестиционна банка от проекта до изпълнението, за да можем да бъдем абсолютно прецизни”, каза Борисов.

Той обясни, че за да ползваме помощта на експерти на международните финансови институции и да не се налага да плащаме за това за сметка на бюджета, а от оперативните програми, ЕК трябва да даде специално разрешение, което се очаква в средата на януари.

В писмото на председателя на ЕК Жозе Барозу има ясен апел Пътната агенция да преодолее проблемите си. Ние имаме много ясно разработен екшън план, дори го кръстихме „Библията” и се движим по сроковете, които сме си поставили, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министърът заяви, че в писмото е посочено, че магистрала „Струма” се бави. Лот 1 и лот 4 вече стартират по график и до края на юни 2011 година ще бъдат обърнати в първи копки и сключени договори. Писмото много ясно казва, че работата на парче и разделянето на функционални елементи създава проблем и затова „Струма” вече се гледа „анблок”, уточни Плевнелиев.

Визираните проблеми в писмото са свързани с това да се ускори изпълнението, да се ускори договарянето, да се създадат проекти за периода 2014–2020 година, изразява се и съмнение, че Агенция „Пътна инфраструктура” може да се справи с това, стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Имаме план, работим, увери Плевнелиев. По думите му – има ясен план по отношение на процеса на ефективна координация между МОСВ, МРРБ и общините.

Министърът на транспорта Александър Цветков каза, че в НКЖИ проблемът е почти аналогичен с този в Пътната агенция – недостатъчната скорост за усвояването на средствата.

В писмото на ЕК се цитират около 10 % реално започнати работи по железопътните проекти. Железопътните проекти са четири, които трябва да бъдат изградени, това е основният проект Пловдив-Свиленград, очаквам веднага след Коледа победителят за всеки един от лотовете да бъде обявен, каза министърът.

Според него по всички проекти има много сериозен напредък. По ОП „Околна среда”, сектор „Води”, ресорният министър Нона Караджова каза, че програмата е изцяло преработена, със създадени ясни правила, по които проектите на общините трябва да се движат.

Според нея най-важното е да не се допусне ново спиране на пари.

За периода от 2003 година до септември 2009 година по програма ИСПА са разплатени 360 млн. лева. За периода от октомври до момента – 308 млн. лева.

„Имаме вече 62% усвояемост по програма ИСПА в сектор „Околна среда”, а ако се удължи срокът по шест проекта, ще се стигне до 80%. При нас бенефициенти са общините и изцяло зависи от тяхната активност оттук нататък да има добри проекти”, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 13 години
Само знам, че от 7 уважавани и утвърдени статистически/икономически ангеции (включително МВФ и Булбанк) , се изразиха единодушно и положително за България. Освен БСП - Защо ли? :))) Питам се, ако останат *** в тази държава, от кой ще крадете? Един от други? Бързо ще изчезнете, както биха измряли *** в мъртво тяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
остави ги! тези хора живеят в друг свят, и да ти кажа честно, точно заради такива държавата ни не просперира! те ще ми говорят че тройката били цвете - хаха, и жалко за такива *** и *** ***, които са свикнали винаги по втория начин да вършат работите! срам и позор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
all_trader
преди 13 години
гледаме напред и продължаваме да копаем надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
panterata na pop fol
преди 13 години
абе вие в час ли сте бе дупета мамини.българия нямаше да съществува ако бяха ония маймуни от тройката вие ще ми говорите за бойко.то и ваз да пратят в *** махла да ги оправяте и на вас ще ви е трудно.тук *** са ***.но човека полага усилия,а това не трябва да се спъва.и аз да бях крадец и да ми развалят кириите и аз щех да го плюя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
pacient73
преди 13 години
Милиционерска работа...Година и половина тотално спиране на държавата, подобно на "беровото" време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
OPASEN
преди 13 години
Тройката, дет викаш, беха супер зле, ама ако ги сравнявам с Борисов са цвете! Само дето се чудя, защо трябва да сравняваме супер зле с най-зле?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Нека поне на този светъл празник пропуснем плюенето и ругатните...и се сетим че сме българи или поне народ който живее тук на тая земя. Искам да пожелая на всички здраве, радост, щастие и мнооого любов....както и малко повече късмет на Всички като мен обикновенни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
global_dj
преди 13 години
ми то това е, трябваше на такива като вас да ви оставят тройката да ви управлява, та да видим в България дали щеше да се построи дори 5км път или магистрала... хората си вършат работата много добре, ама късно ще усетите файдата от такива хора, които се опитват да оправят 'мацаницата' на комунистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
jamiemirror
преди 13 години
Как беше лафа - ти го плюеш, то мисли че дъжд вали...Ама от ченгета и пожарникари - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
all_trader
преди 13 години
тежък случай сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още