IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

46% от работещите съгласни да работят срещу трудов договор и доплащане на ръка

Фирмите не вярват, че държавата ще приложи еднакви правила за всички и с цел конкурентоспособност прибягват до сиви практики

16:31 | 23.12.10 г. 1
46% от работещите съгласни да работят срещу трудов договор и доплащане на ръка

43,8% от общото население и 46,3% от работниците и служителите у нас са готови да работят на трудов договор за една сума плюс устни договорки за по-голямо заплащане, показва проучване за проявленията на сивата икономика у нас по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, осъществяван от Асоциацията на индустриалния капитал в България с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Става ясно, че готовността за сиви практики е голяма, като 25% от населението и 29,7% от работниците и служителите декларират готовност да работят без трудов договор.

25,7% от населението и 30% от интервюираните работници и служители са съгласни да бъдат социално и здравно осигурявани върху по-ниски суми от реално получаваните.

Поради липса на гаранции за последователност в държавната политика по отношение на общите параметри и условията за функциониране на икономическите единици (основно конкурентите), работодателите се чувстват задължени да предприемат мерки за съхраняването си като рентабилни и конкурентни стопански субекти. При това положение тяхното поведение е подчинено на строга икономическа целесъобразност и съответно те ползват приоми от неформалната икономика, посочват от асоциацията.

На индивидуално ниво толерантността към неформалната икономика е изключително висока. Мотивите са запазване на жизнения стандарт и съхраняване на семейството. Това затруднява процесите по създаването на нагласи на нетърпимост към неформалната икономика и желание за подкрепа на светлите работодатели.

Обществото осъзнава високата социална цена на сивия икономически сектор, но в условията на криза е готово да отиде на сериозни компромиси и в името на индивидуалното оцеляване проявява висока склонност към толериране и включване в сиви практики. Това очевидно е сериозно предизвикателство, тъй като от една страна затруднява диагностицирането на реалните измерения на неформалната икономика, а от друга страна вероятно ще възпрепятства прилагането на ефективни мерки за ограничаване и превенция на неформалната икономика, посочват още от асоциацията.

Ограничаването на сивите практики изисква политическа воля и интегрирани действия, мобилизиране на усилията на цялото общество и държавните институции. Само по себе си, това е твърде сериозно предизвикателство пред политическата система на страната, заявяват изготвилите проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ами осигуряваш се не се осигуряваш при зъболекаря плащаш, при доктора плащаш...а ако смяташ че след 40 г трудов стаж ще дочакаш и за пенсия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още