IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха първата инсталация за изгаряне на сметищен газ в България

Инвестицията е 2 млн. лв., средствата са от бюджета на Столична община

17:32 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Откриха първата инсталация за изгаряне на сметищен газ в България

Първата в България инсталация за обезвреждане и оползотворяване на сметищния газ бе открита днес на депото в Суходол от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Мария Бояджийска, съобщи Столична община. Сметищният газ, който се образува от гниенето на боклуците и съдържа определени количества метан, ще бъде оползотворен с производство на електрическа и топлинна енергия.

Необходимите средства - 2 млн. лв., са осигурени от бюджета на Столична община.

Инсталираната електрическа мощност е 815 киловата. Инсталацията ще продължи да функционира над 15 г. след закриването на депото – до изчерпването на отделяния от него сметищен газ.

При пълно натоварване инсталацията може да произвежда годишно до 6,5 млн. киловатчаса. Това е електроенергията, която се консумира годишно от около 2 500 домакинства, изчисляват в Столична община.

От енергийна и екологична гледна точка производството на електро- и топлоенергия от сметищен газ е единственият възобновяем енергиен източник, при който не само няма вредни въздействия върху околната среда, а и състоянието й се подобрява чрез намаляването на емисиите парникови газове, посочват от общината.

Според експертите изгарянето на сметищния газ намалява емисиите парникови газове, както и неприятните миризми, отделяни от депото. Избягва се вероятността от „взривяване” на сметището, а почвеният слой се запазва.

Очаква се новата мощност да обезврежда над 3 млн. кубически метра сметищен газ годишно. Намалените емисии парникови газове се оценяват на 32 хил. т еквиваленти емисии въглероден диоксид, съгласно протокола от Киото.

Инсталацията е построена благодарение на екип от Техническия университет – София с ръководител доц. Ивайло Ганев. Специализираното оборудване е доставено и монтирано от фирмата „Екоенерджи техноложди”, представител на „Дженерал електрик Ямбахер” за България. Строителната част е извършена от общинската фирма „Чистота Искър”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още