IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектори хванали над 3000 незаконно отсечени елхи

Земеделският министър провери как се продават дръвчетата в София

16:58 | 22.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инспектори хванали над 3000 незаконно отсечени елхи

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи проверка за незаконна продажба на елхи в района на Руски паметник в София съвместно с инспектори от Изпълнителна агенция по горите, съобщиха от земеделското министерство.

Проверката в района не е показала нищо незаконно, търговецът е бил с напълно изрядни документи. Цената на елхите, които той продава, е между 10 и 40 лв. Елхите в саксии са на цени между 30 и 60 лв. Провереният продавач си плаща таксите за добив на горското стопанство, установиха инспектиращите.

През последния месец на територията на София Изпълнителната агенция по горите е конфискувала 500 незаконно отсечени елхи, а за територията на цялата страна общо са конфискувани над 3000 елхи, отчетоха от земеделското министерство.

Найденов призова хората да купуват естествени елхи, защото изкуствените замърсяват околната среда. Той препоръча дръвчетата да бъдат в саксии, за да може след празниците да се засадят. Незаконните елхи са по-евтини, а цената на законно отсечените малки дръвчета е между 10 и 15 лв., посочи министърът.

Той направи и оценка на цялостната работа на Изпълнителната агенция по горите. Според него тя е изключително ефективна въпреки старата материална база и ниските заплати в агенцията.

През тази година от 1 януари до 30 ноември са направени 230 000 проверки на превозни средства, лица и обекти, свързани с ползването, преработката и търговията с горски продукти. Съставени са 14 879 акта за административни нарушения, издадени са 12 198 наказателни постановления и 50 присъди за нарушения. Глобата за незаконна сеч за новогодишна елха е от 10 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица от 50 до 3000 лв. според тежестта на нарушението.

Ако се установи, че елхата е от държавен горски фонд, освен глобата нарушителят дължи и обезщетение за всяка елха, като размерът зависи от големината и е от 3 до 5 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още