IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветанов: България няма да променя концепцията си за Шенген

Важно е какво ще пише в доклада на ЕК през февруари за България, посочи вътрешният министър

15:36 | 22.12.10 г. 3
Цветанов: България няма да променя концепцията си за Шенген

България няма да променя концепцията си за покриване на критериите по Шенген. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира негативните писмата на френския и на германския му колега от вторник. Той обясни негативизма с предишните отрицателни доклади за страната ни.

“Това, което има като публикации днес във вестниците, по никакъв начин не променя програмата ни на работа до приключване по техническата готовност на страната ни към март 2011 година.

Това, което видяхме от тези писма, които са изпратени от съответните вътрешни министри, е, че по някакъв начин се прави връзка с механизма за оценка и това, което е било наслагвано в годините назад и искат да видят твърдата продължаваща тенденция за положителна работа в борбата срещу организираната престъпност и корупцията“, категоричен е Цветанов, цитиран от Dnes.bg.

Според него е важно какво ще пише в доклада на ЕК през февруари за България.

„Това, което имахме като резултат за работата на МВР, и това, което беше отчетено и като наличие на политическа воля, беше потвърдено и в междинния, и в летния доклад, но сами разбирате, че когато е имало поредица от негативни доклади, все пак Европейската комисия иска да види поредица и от положителни доклади, които все пак да очертаят трайната тенденция и сигурността, която трябва да гарантираме”, каза вътрешният министър.

По повод на изказването на президента Георги Първанов, че една от основните пречки България да бъде приета в Шенген е увеличаването на контрабандата, Цветанов коментира:

„Това са цифрите. Ако трябва, ще ги изпратим на президента Първанов“, и отчете, че за тази година Агенция "Митници" е преизпълнила плановете си за събираемост.

Прогнозите са за над 2,2 млрд. лева приходи от акцизи върху горивата през 2010 г. От акциз върху твърдите алкохоли са събрани 55 млн. лева повече, като се очаква тази година в хазната да влязат 165 млн. лева. Единствено при събираемостта на акциз от цигари има спад от 100 млн. лева, но тази година са възстановени 160 млн. лева на производителите на тютюневи изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
pederator
преди 13 години
Защото вицепрЕмиера Цветанов по една случайност е вътрешен министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Nabludatel777
преди 13 години
Извинявай но защо вицепримиера Цветанов да поема отговорността заради всички?! Колкото до шенген това е пълна глупост! Поставени са изисквания, отговорено им е ....и сега като няма кво да измислят се сетиха за простотии. Що не искат вече братята роми?! Да си ги интегрират, нали са много добри в тея неща или нас ще ни имат само за заден двор.Евала на румънския президент...каза им го в прав текст..."Това е дискриминация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
pederator
преди 13 години
Цветанов, докога с тия оправдания бе?Доклада показва че *** за зеле не става от тебе, айде и ти като Бойко и Дянковеца се оказа тотално негоден да поемеш отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още