IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Субсидии за "зелени" работни места за над 3 млн. лв ще бъдат отпуснати през 2011

Повече от 2 хил. разкрити места в екологични производства у нас ще могат да получат по една минимална работна заплата в продължение на шест месеца

00:46 | 21.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Субсидии за "зелени" работни места за над 3 млн. лв ще бъдат отпуснати през 2011

3,1 милиона лева ще бъдат разпределени за субсидиране на "зелени" работни места през следващата година, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, пише Dnes.bg.

Средствата ще са достатъчни за подпомагането на около 2100 души, които ще получават по една минимална работна заплата в продължение на шест месеца.

Министърът изрази надежда след изтичането на срока работодателите да задържат тези хора.

По думите му вероятно през 2012 г. ще бъде отделен по-сериозен финансов ресурс за стимулиране на бизнеса, който инвестира в "зелени" работни места.

Тотю Младенов посочи, че ще бъдат субсидирани фирмите, които осигуряват заетост в екологично чисти производства.

Ще се предоставят средства на работодатели, които разкриват работни места, подпомагащи опазването на околната среда при дейности, свързани с добив на торф, производство на електрически двигатели, на акумулаторни батерии и акумулатори, на дървени изделия и опаковки от хартия.

Ще се подпомага и производството на осветителни тела, на пещи и горелки, на машини за селското и горското стопанство, за събиране и пречистване и доставяне на води, за транспорт, както и други "зелени" дейности.

Зелените работни места ще бъдат заложени в Националния план за действие по заетостта през следващата година.

След 1 юли следващата година ще има възможност минималната работна заплата да започне леко да расте, каза министър Младенов. Той посочи, че намаляването на безработицата е приоритет на социалното министерство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 16.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още