IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 декември

09:16 | 18.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 декември

СДС поиска Борисов да отчете всички бонуси в държавната администрация

в. Дневник

СДС настоява министър-председателят да направи публични всички допълнителни плащания в държавната администрация, съобщи БТА. Партията поиска всички министри да информират колко пари са изплатили като допълнително възнаграждение и по какви критерии са избирали стимулираните служители.

Управляващите трябва да обяснят защо има пари за допълнително материално стимулиране от по две-три средни заплати в администрацията, а не за изкуство и пенсии, заяви на пресконференция в парламента депутатът от "Синята коалиция" Михаил Михайлов.

С 56 млн. лева ще правим границите годни за Шенген

в. Дневник

От държавния бюджет са отпуснати 56 млн. лева, за да се покрият всички процедури за обезпечаване на външните ни граници като подготовка за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриването на кръгла маса по темата.

На нея министърът отчете какво е направило правителството през последните 15 месеца. Цветанов уточни, че в началото на мандата му България е била усвоила 21% от средствата отпуснати от Европейската комисия за процедурите за присъединяване към Шенгенското пространство.

Сега вече са използвани всички целеви пари. Отпуснати са били и допълнителните средства от бюджета.

15% по-малко данъци с доброволна пенсия

в. Стандарт

Данъците върху доходите да се намаляват с 15% с доброволни вноски за пенсионно осигуряване. Това поиска по време на годишната конференция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване нейният председател Никола Абаджиев. В момента до 10% от годишния доход може да се дават за доброволни пенсионни вноски и върху тези пари не се плащат данъци. Според Абаджиев са необходими нови механизми, които да стимулират хората да отделят пари за достойни доходи след пенсионирането им, като добър вариант е да се увеличи данъчното облекчение. Мнението му, че работещите трябва да бъдат стимулирани да се осигуряват в третия стълб на пенсионната система, беше подкрепено и от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Сегашните винетки ще действат до 2015 г.

в. Сега

Електронна система за таксуване на движението по пътищата в България ще бъде въведена едва след 2014 г., съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Пробно тя ще работи през 2014 г. и постоянно - от следващата година. В началото на годината Плевнелиев обясни, че до 2013 г. сегашната система със стикери ще трябва да се замени.

Договорът със сдружение "Разпространение на винетни стикери", в което влизат СИБанк и "ВИП Секюрити", изтича на 31 декември 2012 г. Така най-вероятно ще бъде обявен нов търг за избор на компания, която да отговаря за продажбата на винетки след тази дата. Сегашното сдружение спечели поръчката с комисиона от 4.75%, която е два пъти по-малка в сравнение с тази през миналите 4 години.

Скокът на данъците в София отива на съд

в. Новинар

Скокът на данък сгради и такса смет за около 90 000 столичани ще бъде даден на Софийския административен съд, закани се шефът на общинската комисия за контрол на бюджета Ивайло Йонков. С промяна на районирането на София жителите на 12 квартала ще плащат по-високи налози. Предложението беше на зам.-кмета Минко Герджиков, като беше приет вторият му вариант.

Според Йонков решението е взето незаконно, тъй като предложението е трябвало да бъде достъпно на сайта на Столичната община поне 14 дни преди приемането му, да се е провело обществено обсъждане и да има икономическа обосновка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още