IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 декември

08:19 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 17 декември

Държавните и общински фирми може да печелят процедури без конкурс

в. Дневник

Държавните и общинските фирми да печелят обществени поръчки без конкурс предвижда концепцията за изцяло нов закон, която ще бъде гласувана от Министерския съвет през януари. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Радев, който е член на работната група за изработването на документа.

Условие процедурите да се дават на вътрешни фирми е те да са 100% собственост на възложителя. Поръчките ще се наричат in house и ще влязат в новия закон, който трябва да бъде написан до 21 август 2011 г. По думите на Радев работната група, в която участват държавни чиновници и депутати, се е позовала на решение на Съда на европейските общности, според което поръчките могат да се възлагат директно на 100% държавни фирми.

Около 2000 чужди фирми са инвестирали в България, 1000 са изтеглили вложения

в. Дневник

От 3200 чужди фирми, които инвестират в България, 2200 са вложили пари тази година, а около 1000 са изтеглили инвестиции. Компаниите, които изтеглят вложения са основно от финансовия и лизинговия сектор, както и търговията. Това каза председателят на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов при връчването на наградите на агенцията за инвеститор на 2010 г.

Според Стефанов резкият спад на чуждите инвестиции във финансовия, имотния сектор и търговията са и причината за ниските нива на вложенията като цяло тази година. Според данни на БНБ към края на октомври инвестициите на чужди компании в България са 845 млн. евро. Стефанов очаква до края на годината те да са около 1 млрд евро, като по-голямата част са в промишленост и енергетика.

Поредно вето на президента, този път върху осигурителния кодекс

в. Новинар

Президентът Георги Първанов обмисля да наложи вето на Кодекса за социално осигуряване. Държавният глава намекна за това на конференцията по случай 20-годишнината на КНСБ. Първанов атакува най-вече това, че от 2011 г. ще отпадне точковата система за пенсиониране. Според него това ще ощети хората с висок осигурителен принос, които заради промените, вместо да се пенсионират догодина, ще трябва да работят още години наред. Отпадането на точковата система ще засегне най-вероятно около 10 000 души, експертите ще кажат точната им цифра, каза той. Първанов заяви, че тази промяна в кодекса е в нарушение на подписаното от социалните партньори национално споразумение за реформата в пенсионната система.

МФ пак не плати за "Бургас - Александруполис"

в. Сега

България не е платила обещаните 6 млн. евро за проектната компания за нефтопровода Бургас - Александруполис. Срокът за това беше 15 декември, напомни вчера вицепрезидентът на проектната компания "Трансболкан Пайплайн" Михаил Барков.

"Проблемът се задълбочава, защото Гърция обвързва изплащането на своите вноски в компанията с погасяването на задълженията на България. Сега ще обсъждаме какво трябва да се направи. Изглежда, проектът ще бъде замразен", коментира Барков пред руските медии.

Макар че от месеци насам България отказва да плати с пари от бюджета за участието си в проекта, преди около 2 месеца при посещение в София на руския енергиен министър Сергей Шматко бе договорено страната да плати 6 млн. евро за вноската си за 2009 г. От нашето министерство на финансите потвърдиха пред "Сега", че не са извършили това плащане, но отказаха всякакъв друг коментар.

Гергов дарява акции за 1,8 млн. на общината

в. Стандарт

Акционерното дружество "Пътища", собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, дарява на община Пловдив 1 886 625 акции от капитала на "Пълдинтур инвест". Общинските съветници гласуваха пълномощно на кмета Славчо Атанасов за сделката. Всяка акция е с номинал 1 лев. С дарението делът на община Пловдив в публично-частното партньорство нараства на 25% от капитала.

Берем маслини в Родопите

в. Стандарт

Маслините може да станат препитание на много фермери в южните части на страната. Над 90% от засадените маслинови фиданки през миналата година в Кърджалийско са удържали на минусовите температури. Това доказва, че в региона може да се отглеждат и берат маслини. От деветте масива най-добре се развиват дръвчета в Крумовградско и Кирковско. Двете градини край Кърджали също са се запазили през зимните студове, съобщи проф. Васко Василев, директор на Земеделския колеж, по чиято инициатива през миналата година бяха създадени експерименталните насаждения. Според него маслини в региона ще има. По думите му тази година е набран и първият килограм плод от овощната градина на Гимназията по селско стопанство в Кърджали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още