IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 декември

07:44 | 16.12.10 г.
Преглед на печата за 16 декември

Строителният контрол катастрофира в незаконните вили на язовир "Искър"
в. Дневник

Три четвърти от незаконните строежи край язовир "Искър" са узаконени или са сменили собствениците си и затова няма да бъдат премахнати. Това става ясно от отговор на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) на въпроси на "Дневник" защо построените без разрешение вили, установени през 2007 г., изведнъж намаляха в пъти.

В понеделник строителният контрол премахна първите 26 незаконни постройки край "Искър". Повечето обаче бяха огради и бунгала, а масивни вили във вододайната зона остават непокътнати.

След проверките от преди три години са започнали процедури за събаряне на 150 постройки край язовира. Близо 60 от тях обаче са прекратени почти веднага, тъй като собствениците са представили документи за законността на строежите - удостоверения за търпимост (издават се за незаконни сгради, направени преди 2003 г., и важат, докато бъдат узаконени), актове за узаконяване, разрешения за строеж, обяснява ДНСК.

България ще трябва да плати 600 хил. долара на "Адвент" по казус с БТК
в. Дневник

България ще трябва да плати 600 хил. долара на американското дружество "Адвент интернешънъл", защото неправилно е адресирала жалба към него за неспазване на следприватизационни задължения по договора за покупката на БТК.Това е решил Международният арбитражен съд в Париж, стана ясно днес.

От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) потвърдиха пред "Дневник", че късно вечерта във вторник са получили решението на съда, но все още не могат да излязат със становище, тъй като юристите им не са се запознали с казуса.

Брюксел вече иска от нас екшън план за ВиК сектора
в. Сега

България трябва спешно да представи пред Европейската комисия екшън план за реформата в сектора на водоснабдяването и канализацията. Това се налага, защото от Брюксел се опасяват, че без ясно разписани действия, страната най-вероятно няма да може да усвои предвидените за тази дейност близо 1.5 млрд. евро до 2013 г.

Искането от страна на ЕК е подписано от шефа на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер до регионалния министър Росен Плевнелиев и колегата му по околната среда Нона Караджова, съобщи вчера Mediapool.

10 000 работни места се чакат от чужди инвестиции
в. Сега

Около 7-8 чужди фирми имат реални намерения за големи инвестиции у нас догодина. "През 2011 г. разчитам на раздвижването на чуждестранните инвестиции, което вече се забелязва и очаквам покрай тях да се разкрият около 9000 - 10 000 нови работни места", обясни пред "Сега" социалният министър Тотю Младенов.

Всеки четвърти беден има отказ за енергийна помощ
в. Сега

Отпуснатите целеви помощи за отопление през този зимен сезон са 206 452 при 259 395 преди година. Това показва окончателната справка на Агенцията за социално подпомагане. Отказите пък са с близо 20 000 повече и вече са 72 746. Това означава, че 26% от всички подадени молби са отхвърлени.

Достъпът до енергийно подпомагане е затегнат с нови ограничения. От април този вид помощи вече се отказват при извършено дарение или продажба на имот през последните 5 години, както и при притежаване на движим или недвижим имот, който може да бъде източник на доход. Досега за това се спираха само социални помощи.

Пререгистрират фирмите до края на 2011 г.
в. Стандарт

Пререгистрацията на фирмите се удължава до края на 2011 г., реши парламентарната правна комисия, приемайки поправки в Търговския закон. Така депутатите дадоха още година на фирмите, които не са успели да се впишат в Търговския регистър. Според промените, фирма, обявила фалит, ще се задължи да публикува всичките си кредити. Това ще улесни данъчните при проверката дали фирмата не е умишлено фалирана и дали са теглени заеми преди датата на банкрута.

Съдът блокира дела на Митко Събев в “Петрол”
в. Стандарт

Софийският градски съд издаде обезпечителна заповед, с която спира всички вписвания по партидите на "Петрол холдинг", "Петрол" АД и "Нафтекс петрол" в Агенцията по вписвания, ако са поискани от Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и Йордан Георгиев, в качеството им управляващи и представляващи дружествата. Спирането е на основание бъдещ правен иск, който ще бъде заведен от Денис Ершов. Орлин Тодоров е изпълнителен директор на "Петрол холдинг", Светослав Йорданов е директор на "Петрол", а Йордан Георгиев е управител на "Нафтекс петрол". Съдебната сага между съдружниците в "Петрол холдинг" продължава от половин година. До вчерашното решение на Софийски градски съд се стигна след конфликт между акционерите в "Петрол холдинг" Денис Ершов и Митко Събев. Спорът за това кой е легитимният директор на "Петрол холдинг" се пренесоха в съдебната зала.

Здравната каса плаща 8,5 млн. лв. на аптеките
в. Новинар

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изплати около 8,5 млн. лв. на аптеките за извършената от тях дейност през октомври. Преди няколко дни от Асоциацията на собствениците на аптеки заплашиха, че някои аптеки ще престанат да работят с касата заради забавени плащания.

Здравната каса ще поема медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация, реши правителството с промяна в нормативната уредба. В момента лекарствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още