IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва изплащането на 67 млн. лв. към животновъдите

Държавата се оттегля от ангажиментите си към имунно-профилактичната програма по животните

15:44 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започва изплащането на 67 млн. лв. към животновъдите

От днес започва изплащането по националните доплащания към българските животновъди. Общият финансов ресурс от 67 млн. лв. ще бъде разпределен съответно по 79 лв. на глава животно за месодайни крави, по 150 лв. за говеда и по 28 лв. за овце и кози, съобщиха от земеделското министерство.

Очаква се до края на седмицата да започнат и плащанията, с които се оказва специфична подкрепа на млечното говедовъдство според европейския Регламент 73/2009 г. За този сектор е предвиден общ финансов ресурс от 23 млн. лв., като изплащането за икономически уязвимите ферми ще бъде по 166 лв. на крава, за фермите в необлагодетелствани райони - по 199 лв. на крава и по 149 лв. на крава за фермите в нитратно уязвими райони.

В същото време държавата се оттегля от следващата година от ангажиментите за заплащане на имунно-профилактичната програма по животните. Тя няма да осигурява повече средства за реализирането на програмата. Парите за прегледите ще се плащат от животновъдите.

Отделно държавата вече няма да осигурява и пари за изгаряне на трупове на животни в частните екарисажи, за което досега плащаше около 6 млн. лв. годишно. Ангажиментът от догодина ще бъде на самите животновъди, а за бездомните кучета – на общините.

Междувременно от Държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че до 20 декември 2010 г. се удължава срокът, в който земеделските производители, които очакват субсидии по схемите за национални доплащания, трябва да представят удостоверение от Националната агенция по приходите за липса на задължения.

До национални доплащания през 2010 г. не се допускат кандидати, които имат задължения към публичния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още