IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 декември

08:18 | 14.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 декември

Незаконните строежи край "Искър" изведнъж намаляха тройно

в. Дневник

Язовир "Искър", понеделник, 13 декември 2010 г., 10 часа - повече от четири години след като държавният строителен контрол (ДНСК) издаде актове за премахване на 121 незаконни постройки, започва събарянето на първите.

Те не са големите вили, разположени в охраняемата вододайна зона, където строителството е забранено по всички закони. Багерът тръгва срещу къщички до 30 кв.м, строени с подръчни материали, както беше разрешено в местата за т.нар. самозадоволяване при социализма. Намират се и доста по-далече от вододайната зона.

За тези четири години се оказва и че две трети от незаконните постройки неясно как са се "изпарили" от списъците на ДНСК за събаряне. През 2006 г. строителният контрол направи проверка след сигнал от концесионера "Софийска вода", че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти.

В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са построени незаконно, а около 40 къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи, основно бараки и огради. От тях 12 се оспорват в съда, от останалите 28 седем доброволно са премахнати, каза Стоян Благоев от ДНСК.

Българите ще пътуват по-малко в чужбина около празниците

в. Дневник

Българите ще пътуват по-малко в чужбина покрай предстоящите коледни и новогодишни празници, а в страната най-висок интерес има към местата за селски и планински туризъм. Това сочат наблюденията на туроператори малко преди края на декември.

Тази тенденция в предпочитанията започна още през миналата година и основното й обяснение е затруднената икономическа ситуация, както и опит да "се избяга" от големите курорти. Като цяло повечето фирми в сектора не отчитат намаление на цените спрямо предходния сезон, но пакетите, предлагани около празниците, стават все по-разнообразни и като продължителност, и като предлагани услуги.

Железничарите се вдигат на стачка от 1 януари

в. Новинар

Служителите в БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура” са готови да стачкуват от 1 януари. Причината за протеста е заемът, който двете дружества искат да вземат от Световната банка. Той е в размер на 600 млн. евро, като по-голямата част – 460 млн., ще отидат в БДЖ, а останалата сума от 140 млн. ще се преведе на НКЖИ. За да отпуснат заема обаче, от Световната банка искат реформи, които до 2016 г. ще доведат до уволнението на около 10 000 човека.

Министри проявиха предколедна грижа за потребителя

в. Сега

В навечерието на Коледа двама министри от кабинета "Борисов" проявиха грижа за потребителите и сноваха половин ден по складове, магазини, молове и автогари в София. Икономическият министър Трайчо Трайков намери опасни стоки, а транспортният му колега Александър Цветков "измръзна" в чакалнята на Автогара "Юг".

"Целта е хората да имат усещането, че това, което купуват, е безопасно за тях и контролните органи са си свършили работата, за да върнем желанието да се купува. Това е начинът да се вдигне потреблението", обясни министър Трайков пред входа на мол "Илиянци". Експертите му пък обясниха, че са хванали опасни стоки за деца, и споделиха, че от догодина ЕС ще забрани шоколадовите яйца с играчки.

Въвеждат таван за цените на такситата от март

в. Сега

Таванът за цените на такситата може да бъде въведен 3 месеца след влизането в сила на промените в Закона за автомобилните превози. Това съобщи вчера пред журналисти транспортният министър Александър Цветков. Миналата седмица законът бе гласуван на второ четене в ресорната комисия на парламента.

Идеята е от подчинената на министерството Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" контролът да бъде прехвърлен на общинските власти, които да определят и таваните.

Община изплаща дългове с имоти

в. Стандарт

Община започва да плаща с имоти. Липсата на свежи пари заради кризата принуди общинската администрация в Хасково да предложи недвижими имоти на фирмите, към които виси с дългове. Нестандартното решение предстои да бъде взето от общинските съветници на следващото заседание на местния парламент на 17 декември. Вносител на предложението е кметът Георги Иванов. Шест са фирмите, към които община Хасково има по-големи задължения. На всяка от тях ще бъде предложено да вземе един от седемте апетитни имота, които общината се опитва да продаде от година, но заради кризата няма желаещи. Става въпрос за терени, които са в центъра на града и пазарната им оценка е за нeколкостотин хиляди лева. Изплащането на дългове с имоти е част от антикризисната програма, която в средата на годината прие общинския съвет. Около 6 млн. лева са задълженията на община Хасково. В същото време граждани и фирми дължат на местната хазна около 5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още