IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

26 народни представители нямат изказвания от парламентарната трибуна

16 депутати от ГЕРБ и 10 от ДПС не са взимали думата нито веднъж от началото на мандата на Народното събрание

18:39 | 12.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
26 народни представители нямат изказвания от парламентарната трибуна

В парламента има цели 26 депутати, които нито веднъж не са взимали думата по време на пленарните заседания, обяви доц. д-р Лилия Методиева - създател на проекта "Граждански контрол на парламентаризма", съобщи Dnes.bg.

Изследването й е направено от началото на мандата на парламента до 10 декември тази година.

От него става ясно , че при законодателната дейност 16 депутати на ГЕРБ и 10 на ДПС не са заявявали позиция нито веднъж в пленарната зала.

"Думата "парламент" произлиза от френската дума "говоря" и в пленарната зала трябва да се дебатира, да се дискутира, за да има качествен законодателен процес", коментира Методиева.

По думите й постижение в 41-то Народно събрание е прекратяването на практиката депутати да гласуват с картите на колегите си.

Методиева обаче смята, че за да бъде цялостна реформата в парламентаризма, трябва да се преустанови приемането на закони при нарушение на кворума.

Според справката, която тя представи, 195 пъти 41-вото Народно събрание е взело решения, след като са гласували по-малко от 121 депутати - т.е. по-малко от необходимия кворум.

Близо 30 пъти са одобрени решения с по-малко от 61 гласа "за", сочи изследването.

Според Методиева, за да бъде "изчистен" начинът на гласуване, Конституционният съд трябва да бъде сезиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още