IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 декември

08:16 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 декември

Проучване на GFK: Всеки четвърти няма да купува подаръци за Коледа

в. Дневник

На прага на Коледа повечето търговци очакват известно съживяване на продажбите спрямо миналата година, но все още хората ще са ориентирани предимно към стоки с по-ниски цени. За да отговорят на търсенето, повечето магазини са стартирали със седмица-две по-рано специалните оферти спрямо миналата година, но въпреки това се очаква отново основното пазаруване да се случи непосредствено преди празниците. Това става ясно от допитване на "Дневник" до търговци.

Същевременно според проучване на GfK за намеренията на потребителите в Европа, поръчано от в. "Уолстрийт джърнъл", повече от половината българи планират и през тази година да намалят средствата, отделени за подаръци, спрямо периода преди кризата, а всеки четвърти въобще няма да купува такива.

Хотелиери и превозвачи в шок от затварянето на път Е79

в. Сега

Туристическият бранш в Югозападна България е изправен пред опасност от фалит заради прекъснатия в района на Кресненското дефиле главен път Е-79. Само за няколко дни резервациите в Сандански например са се сринали наполовина, а в някои хотели са напълно отменени. В същото време превозвачите се оплакват, че заради обходните маршрути превозите са се оскъпили с 10%.

"Не сме правили конкретни изчисления на загубите, но 20-30% от резервациите за студентския празник са отменени", оплака се Илия Пасков, председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански. Масово се отказват и почивките за уикенда. Компаниите директно отменяли и вече предплатени резервации за фирмени обучения и семинари, разказа Пасков. В много хотели са отменени резервации чак до 20 декември, направени още преди 2-3 месеца.

Македония обмисля дали да участва в АЕЦ "Белене"

в. Новинар

Македонското правителство сериозно обмисля дали да се включи в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, предаде радио „Дойче веле”. Кабинетът е поискал мнение от експертен екип начело с вицепремиера за икономическите въпроси Владимир Пешевски дали страната трябва да инвестира в строителството на българската централа. Официалното предложение за участие на Македония е било доставено чрез българския посланик в Скопие и македонската страна е поискала допълнителна информация за предвидената структура на собствеността в атомната централа и за участието на руски и други партньори в проекта. Македония трябва да инвестира в изграждането на нови енергийни капацитети.

Банката за развитие ще плаща държавни просрочия до 17 декември

в. Дневник

Срокът, в който банката за развитие трябва окончателно да разплати просрочените държавни вземания към компании, които са приели да й ги продадат със 7% отстъпка от номинала, е 17 декември. Това реши правителството на днешното си заседание, след като към 2 декември (последната дата към която има публикувана информация), бяха извършени плащания за 237 млн. лв., а подадените заявления за цесия бяха са на стойност 289 млн. лв.

От правителството разработиха механизма, при който банката за развитие откупува фирмени вземания, с чието плащане държавата се бави, но със 7% отстъпка. За целта фирмите, които приемат тези условия, трябваше да го заявят пред Министерство на финансите до 30 септември, а срок за приключване на механизма и окончателно уреждане на тези отношения до сега нямаше. След днешното заседание на кабинета той вече е фиксиран - на 17 декември.

И юристите на МС критикуват законопроекта "Кушлев"

в. Новинар

Юристите на Министерския съвет са излезли с критично становище относно законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата. В анализа се посочва, че предложенията на министъра на правосъдието Маргарита Попова ограничават основни конституционни права. Според юристите в законопроекта се създавало съмнение за отнемане на частна собственост при условия и ред, недопустими по конституцията. В мнението се подчертава, че държавата трябва да защитава частната собственост, а не да посяга на неприкосновеността й.

Със смешно заседание депутати приеха законопроект за електронните разплащания

в. Дневник

Повече от странно започна днешното заседание на икономическата комисия към парламента. Първа точка в дневния й ред бяха промените в закона за платежните услуги и платежните системи, като одобряването на новите текстове означаваше те да се внесат за окончателно гласуване и в пленарната зала, а след това да влязат в сила.

Макар че стана точно така, заседанието не мина по обикновения ред. Причината бе, че промените в закона са от чисто технически характер и касаят пълното прилагане на 4 европейски директиви в областта на електронните разплащания, сетълмента при електронни разплащания и регулациите върху институциите за електронни пари.

Това отказа депутатите от различните парламентарни сили да дебатират и текстовете се приемаха машинално. След като законопроектът все пак бе утвърден, някой от депутатите попита какво точно е било прието, а пояснение направиха представители на БНБ, които участваха в заседанието.

Съдът бута сметките за парно в Перник

в. Стандарт

Сметките за парно в Перник са незаконни, обяви пернишкият районен съд и отхвърли като неоснователни претенциите на "Tоплофикация" за борчовете на абонатите. Чудото стана след дело срещу Здравка Георгиева, заведено за дълг от 2000 лв. Тя обаче го печели с техническа експертиза на бившия финансов одитор Ангел Марков. В нея той доказа, че "Топлофикация" не продава енергия, както е длъжна по закон, и не спазва задължителния температурен график. Така топлинните уреди не отчитат реално ползваната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още