IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравните министри на ЕС одобриха нови правила за етикиране на храните

Отбелязването на енергийната стойност и някои хранителни показатели върху етикета става задължително от средата на 2011 г.

09:50 | 08.12.10 г.
Здравните министри на ЕС одобриха нови правила за етикиране на храните

Всички продавани в Европейския съюз (ЕС) опаковани храни, включително боза, консерви с шкембе чорба и дори локумът, ще имат нов етикет, който ще разкрива хранителните им свойства. Здравните министри на ЕС одобриха нов етикет за хранителните продукти в ЕС.

Отбелязването на енергийната стойност и някои хранителни показатели, като съдържание на мазнини, карбохидрати, наситени мастни киселини, протеини, захар и сол, става задължително, съобщи Dnes.bg.

Тази информация ще бъде поставяна на лицевия етикет на опаковките, като ще се отбелязват стойностите за 100 г/милилитра. Извън листата остават фибрите, които според диетолозите имат важно значение за здравословната диета.

На допълнителната информация върху опаковките се гледа като на средство за борба със затлъстяването. В момента един от петима европейски граждани страда от наднормено тегло.

Досега върху етикетите задължително беше изписването само на съдържанието на продуктите, а тяхната хранителна стойност беше оставена на добрата воля на производителите и продавачите.

За период от две години извън правилата за етикиране остават вината, бирите и алкохолните напитки, за които няма да е задължително и огласяването на съставките, от които са направени.

Това не важи за смесените алкохолни напитки, като готовите коктейли, които ще дават информация за състав и енергийна стойност. След изтичането на този период, Европейската комисия ще прецени дали облекченията за тези производители, които в преобладаващата си част са малки и средни фирми и преетикирането ще им излезе твърде скъпо, са оправдани.

За храните, които се продават неопаковани, като плодове и зеленчуци и необработените продукти, няма да се изисква обозначаване на енергийна стойност и информация за шестте съставки, които се смятат за определящи за здравословна диета.

Изброяването на алергените обаче остава задължително и за тях.

Здравните министри се съгласиха да направят задължително и упоменаването на произхода на свинското, агнешкото и пилешкото месо. След епидемията от луда крава стана задължително отбелязването на произхода на телешкото и говеждото. Към тях по-късно бяха добавени меда и зехтина.

След три години Европейската комисия ще може да предложи изписването на държавата производител да бъде сложено и върху млечните и месни продукти, както и върху необработените и пресните храни. Ако тя се възползва от тази възможност над 50 на сто от храните ще носят етикет „Произведено в...“.

ЕС смята, че това ще помогне на потребителите да направят по-информиран избор за храните, които консумират, но според търговците, кулинарният имидж на някои страни ще им помогне да се наложат на пазарите.

Надписите на новите етикети ще бъдат с минимален размер 3 мм и е сигурно, че потребителите ще могат да четат допълнителната информация. Изискванията към размера на шрифта и мастилото бяха приети въпреки опасенията, че новите етикети ще струват милиони на производителите и търговците.

Според Зелените пък промяната ще доведе до създаването на по-големи опаковки и следователно на повече отпадъци.

Заради цената на етикетите и след активно лобиране на производителите на някои смятани за вредни храни, парламентът се отказа от идеята си да обозначи етикети на принципа на светофара. За това настояваха потребителските организации, защото цветовете щяха да направят по-лесен избора на потребителите, когато се изкушават да си купят чипс или друга храна с твърде много мазнини или сол и захар в нея.

Зелените, оранжевите и червените цифри бяха заменени със сега използваните черни и здравните министри потвърдиха този избор.

След като бъде одобрена от Европейския парламент, вероятно до средата на следващата година, новата система за етикиране ще влезе незабавно в сила във всички страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още