IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 декември

07:45 | 08.12.10 г.
Преглед на печата за 8 декември

Правителството прави проектна компания за три магистрали
в. Дневник

Правителството предвижда създаването на компания за проджект мениджмънт на стратегически инфраструктурни проекти, съобщи министерството на регионалното развитие (МРРБ). Поводът е публикации в медиите, че се готви закриване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Новата проектна компания ще бъде създадена през следващата година, като експертите в нея ще помагат за изграждането на мгистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Дейността й ще бъде допълващ механизъм при работата на правителството, МРРБ и АПИ само по тези три инфраструктурни проекта, e посочено в съобщението.

ЕК иска София да намали цената на завода за боклука
в. Дневник

Европейската комисия иска да се преработи проектът за завода за преработка на отпадъците на София, за да се намали цената му. Това официално съобщиха и властите в София и Тон ван Лийроп, говорител на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан. Засега заводът ще струва 209 млн. лв.

Проектът за завод ще се преработва в частта за оползотворяването на горимите отпадъци, каза пред съветниците от комисията по околна среда зам.-кметът Мария Бояджийска. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви пред Нова телевизия, че искането за промяна на проекта е понеже "той е към 190 млн. евро и им се вижда прекалено скъп и искат да го поевтинят". Според министър-председателя това няма да доведе до забавяне на строителството, което трябва да приключи за две години. Най-оптимистичният срок за приключването му е краят на 2012 г.

"Бенчмарк фонд имоти" е пред продажба на обектите си в София
в. Дневник

Един от големите фондове за имоти на борсата в София - "Бенчмарк фонд имоти", може да се сдобие с нов голям акционер и е пред окончателна продажба на активите си в София - бизнес центъра на столичния булевард "Цариградско шосе" и административната сграда на "Раковски".

Това обявиха от ръководството на дружеството вчера, ден след информацията за свикването на извънредно общо събрание за 17 януари догодина.

Бг милионeрите трупат пари от инвестиции
в. Новинар

Българските милионери са спечелили парите си предимно от инвестиции. Това показва класацията на в. „Пари” за 100-те най-богати наши сънародници. Притежателят на най-голямото богатство у нас е управителят и собственикът на половината дял от „Геотехмин” Цоло Вутов. Той има над 438 млн. лева, като компанията му развива дейност в минната и строителната индустрия. С около 24 милиона по-малко на второ място в класацията се нарежда председателят на съвета на директорите на „Петрол Холдинг” Митко Събев. Неговото богатство е оценено на над 414 млн. лева. Трети и четвърти са представляващите „Химимпорт” Иво Каменов и Марин Митев. И двамата разполагат с по 296 млн. лева. Пети по-богатство е притежателят на „Агрохолд” Васил Златев.

Биодизелът изяжда хляба
в. Стандарт

Биодизелът е на път да изяде хляба. Заради високите цени на маслодайните култури, от които се правят екогорива, все повече фермери се насочват към тях. В резултат нивите, засети с пшеница и овес, непрекъснато намаляват. Това отдавна е проблем в Европа, който тепърва ще се усети и у нас, установиха членовете на Консултативния съвет по зърното.

Според последните данни на агростатистиката площите, които са засети с овес, са намалели с над 20%. Това означава, че дори годината да е добра, реколта от овес през 2011 г. вероятно ще е с една пета по-ниска в сравнение със сегашната.
Намаление има и в площите, засети с пшеница и ечемик. То е с малко над 1%, но въпреки това показва негативна тенденция, коментират браншовиците. Според тях намаляването на площите, засети с жито, ще доведе до скок на цените на фуражите, а от там и до лавинообразно поскъпване на всички храни.

Парламентът ограничи достъпа до правосъдие
в. Сега

Депутатите вдигнаха материалния ценз за допускане на дела до Върховния касационен съд с приетите вчера промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Граждански дела с цена на иска до 5000 лв. и търговски спорове с материален интерес до 10 000 лв. няма да стигат до ВКС. Досега прагът бе до 1000 лв. обжалваем интерес и за двата вида дела. Мнозинството мотивираха предложените ограничения с това, че не е работа на върховните съдии да се занимават с дребни спорове и така ще имат повече време за тълкувателната си дейност. Единствен срещу поправката възрази Любен Корнезов от БСП. Според него това е отказ от правосъдие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още