IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 декември

07:41 | 06.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 декември

Дъждът отряза пътя към Гърция за седмици
в. Сега

Дъждовете от 40-50 литра на квадратен метър, паднали за близо 24 часа, се оказаха сериозно изпитание за Западна България. Най-сериозни са пораженията по главен път Е-79, който в района на Кресненското дефиле вчера беше отнесен от придошлите води на река Струма.

Пътната агенция затвори пътя и пренасочи целия трафик от и към Сандански, Петрич и Гърция по обходни маршрути. За Гърция ще се минава през Симитли, Предела, Банско, Гоце Делчев и ГКПП "Илинден". Граничният пункт на Кулата също е затворен. Движението от и към Сандански и Петрич ще минава през високопланинския проход Папазчаир по пътя Гоце Дечлев - Катунци и след това отново през Предела.


Българите бързат да се пенсионират
в. Сега
Приемът на документи за отпускане на нови пенсии за осигурителен стаж и възраст безспорно е увеличен в последните два месеца, откакто стартът на пенсионната реформа стана реален с вкарването на предложенията за промени в парламента, признаха от Националния осигурителен институт.

"Особено активни са хората, които имат права за ранно пенсиониране поради неяснотите около удължаването на срока на действие на разпоредбите за тях", обясниха от НОИ. Още обаче няма данни какъв точно е ръстът на заявленията за пенсии, тъй като срокът е кратък да се обработят документите и да се съберат данните от териториалните поделения.

Дянков: Тенденцията в Европа е да няма 13-та заплата
в. Новинар

Тенденцията в Европа е да няма 13-та заплата, каза финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. По думите му трябва да има индивидуални бонуси само за заслужилите служители, но не и за всички в администрацията.

Дянков добави, че няма страна в Европейския съюз, която да раздава 13-та заплата на администрацията. Министърът посочи, че управляваното от него ведомство е спестило 3 млн. лв., които няма да бъдат раздадени на добре работещи служители, а ще бъдат върнати в бюджета.

Божидар Нанев до дни отива на съд
в. Новинар

Обвинителен акт срещу бившия здравен министър Божидар Нанев ще бъде внесен в Прокуратурата до края на годината. Това съобщи за БТА говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Обвиненията срещу Нанев са повдигнати за сключването на неизгодни сделки.

Засега предявяването на материалите все още не е приключило, тъй като Нанев е поискал да бъдат приложени документи от министерството. Изискана е заповед на главния секретар на ведомството, която ще бъде приложена към доказателствата.
Глобяват с 40 бона партия "Верту"
в. Стандарт

С близо 40 бона ще олекне новата партия "Верту" в парламента. Толкова ще е общо глобата на 16-те депутати, които миналата сряда зарязаха дебатите за данък "колиба" в Народното събрание и отидоха в столичен хотел, за да получат безплатно суперскъпи телефони от дизайнерската марка.

Веднага те бяха наречени от колегите си партия "Верту". Промоцията се оказа капан за алчни депутати, организиран от бТВ и в. "168 часа".

Средно избраниците взимат на месец 2307 лв.

Без заплата за един месец и до една година отстраняване от заседания в комисии. Такива санкции за сгазилите лука ще предложи шефът на комисията по етика в парламента Валентин Николов, разказа той за "Стандарт". След гръмналия скандал с резила на депутатите от всички партии без сините първата дама на Народното събрание Цецка Цачева възмутена даде 16-те на етична комисия.

МФ: Държавата дължи под 400 млн. лв. на бизнеса
в. Дневник

Просрочените задължения на правителството към частния сектор са под 400 млн. лв. Това съобщиха от Министерството на финансите (МФ) в петък, без обаче да посочват точен размер.

Според отчета на ведомството към 30 септември просрочията на централното правителство са били в размер на 630 млн. лв., а общините са забавили плащания за още 196 млн. лв. В съобщението на министерството се посочва обаче, че просрочията вече не са 630 млн. лв., защото по последни данни през банката за развитие са направени плащания за 237 млн. лв., а подадените заявления за разплащане са за 289 млн. лв., което не е отразено в последната статистика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още