IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира търгът за изпълнител на Лот 1 на магистрала „Марица“

Общата дължина на двата лота е 66 км, а индикативната им стойност е 209 млн. евро

17:51 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира търгът за изпълнител на Лот 1 на магистрала „Марица“

Днес беше обявен официално стартът на тръжната процедура за избор на изпълнител на строителството на Лот 1 от автомагистрала „Марица”, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В близките дни ще стартира и процедурата за избор на изпълнител на строителството на Лот 2 от магистралата.

Министър Росен Плевнелиев обясни, че тръжната процедура от 5-ти до 72-ри км е преработена и вместо на четири лота, както е бил предишният проект, ще се строи на два. Общата им дължина е 66,1 км, а индикативната им стойност е 209 млн. евро. В началото на октомври бяха открити 31 км от аутобана.

Финансирането на строителството на магистралата е по Оперативна програма (ОП) „Транспорт”.

През януари следващата година ще стартира процедурата за избор на изпълнител и за последните 3 км от магистрала „Марица”. Възложител на отсечката от км 114 до км 117 (границата с ГКПП „Капитан Андреево”) е Министерството на финансите, а финансирането е по линия на Световна банка.

Зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов посочи, че при процедурите за избор на изпълнител за магистрала „Марица“ са поставени допълнителни изисквания – участниците в тях трябва да са изпълнявали обекти с товароносимост от 11,5 тона. Другата промяна в документацията е необходимостта от подписването на изрична декларация за носене на солидарна отговорност.

„По този начин се опитваме да направим участниците още по-обвързани при изпълнението на задачата”, каза още той и допълни, че държавата като възложител също ще поеме допълнителна част от отговорностите - ако по вина на възложителя изпълнителят не е в състояние да сертифицира 100% от дейностите, ще има възможност да се сертифицира достатъчно голяма част от етапа и той да бъде разплатен.

Плевнелиев обяви още, че най-късно до 10 януари следващата година трябва да стартират и процедурите за „Софийски околовръстен път - пътен възел „Яна”, „Кърджали – Подкова”, а до края на януари - и тръжните процедурите за Лот 1 и Лот 4 от автомагистрала „Струма“.

Плевнелиев съобщи още, че са издадени строителните разрешения за съпътстващите трасета на магистрала „Тракия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още