IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеха закона за връщане на надвнесен акциз за стари автомобили

Депутатите приеха на второ четене възможността за възстановяване на надвнесен акциз за внесени употребявани коли за периода януари 2007 г. до края на 2009 г.

14:30 | 01.12.10 г.
Приеха закона за връщане на надвнесен акциз за стари автомобили

Да бъде възстановен акцизът за внесени употребявани автомобили за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2009 г. реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене законопроекта за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили, съобщи БТА.

В него се определят лицата, които имат право на възстановяване на този акциз. Дадено е и определение на понятието "надвнесен акциз" - разликата между внесения акциз за употребяван автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. На практика това означава, че ще се възстановява надвнесен акциз за употребявани автомобили с мощност на двигателя, превишаваща 120 киловата по система DIN.

Регламентирана е процедурата по възстановяване, което ще става на основание на подадено писмено искане до компетентната митница, където е внесен акцизът.

Надвнесеният акциз ще се възстановява с решение на началника на компетентната митница. В случай че лицето има задължения към Агенция „Митници“, тези задължения ще бъдат прихванати от надвнесения акциз и ще се възстановява разликата, ако има такава.

Подлежащият на възстановяване акциз ще се възстановява заедно със законната лихва в 3-дневен срок от влизане в сила на решението за възстановяване по посочена от лицето банкова сметка. Урежда се и процедурата по възстановяване на данъка върху добавената стойност във връзка с възстановения акциз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още