IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 декември

08:20 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 декември

Парламентът одобри бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване

в. Дневник

Около 40 минути преди полунощ депутатите окончателно приеха бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), предаде БТА. Депутатите решиха, че приходите и трансферите на касата за следващата година ще са 2,634 млрд. лв., от които повече от 1,5 млрд. се очаква да постъпят от здравно-осигурителни вноски.

За здравно-осигурителни плащания за първична извънболнична помощ са заложени 169 млн. лева, за специализирана извънболнична помощ - 171 млн. лева. Разходите за дентална медицина възлизат на 94 млн. лева, а за медико-диагностична дейност - 71 млн. лева.

51 подписа вдигат парите на фермери

в. Стандарт

51 подписа на евродепутати могат да увеличат помощите за единица площ на родните фермери още през 2013 г. Нашите представители в Европарламента ще трябва да съберат парафите, за да оформят декларация за по-ранно изравняване на помощите за новите и старите страни членки. Единствено с подкрепата на 50 плюс един депутати в Страсбург, които общо са 751 души, тази декларация ще има силата на законодателен документ, съобщиха от земеделското министерство. В него ще се настоява изравняването на помощите за нашите фермери да стане още през 2013 г., а не през 2016 г., както се предлага в момента. Вероятно събирането на парафите няма да бъде трудно, защото всички нови страни членки се очаква да подкрепят промяната. Самият еврокомисар по земеделие Дачиан Чолош се обяви за премахване на несправедливостта с различните помощи за стари и нови членки на ЕС.

Кристалина Георгиева стана "Комисар на годината" и "Европеец на годината"

в. Дневник

Европейският комисар международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева снощи беше обявена за "Комисар на годината" и за "Европеец на годината" в годишните награди на електронното издание European Voice.

От 1 декември безпроблемно пренасяне на номера

в. Новинар

Комисията за регулиране на съобщенията определи датата 1 декември като край на проблемите с преноса на номера от един телефонен оператор към друг. Това стана след поредица от срещи на комисията заедно с представители на телекомуникационните компании, на които се реши, че е крайно време нелоялната конкуренция да спре. Имаше дори заплаха от санкции, наложени от Европейската комисия, ако процедурата по пренос на номера не е „изчистена”.

СДС: Кабинетът лъже за безработицата

в. Новинар

Реалната безработица е 16 на сто, а не 9 процента, както се хвали социалният министър Тотю Младенов, обявиха от СДС. Лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че реално безработните в страната са над половин милион, или около 16 на сто. Той нарече оповестените от правителството данни за броя на безработните манипулация и допълни, че към гражданите, регистрирани в бюрата по труда, трябва да се добавят и над 200 000 души, които статистиката определя като „обезкуражени”.

ДКЕВР призова хората да се жалват от енергофирмите

в. Сега

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) призовава потребителите да подават жалби за случаи, при които електроразпределителните дружества налагат високи такси за повторно пускане на тока. Това заяви вчера шефът на регулатора Ангел Семерджиев.

Става въпрос за случаи, в които дружествата искат по 39 лв. и повече за тази услуга. Наскоро ДКЕВР реши, че цената за това може да бъде максимум 19 лв. Преди две години енергийните фирми увеличиха двойно тази такса с мотива, че правят големи разходи. След като ДКЕВР нареди таксата да бъде намалена, ЧЕЗ, E.ON и ЕVN обжалваха решението и спечелиха окончателно делото във ВАС. Комисията обаче излезе с ново решение, с обяснението, че то вече не може да бъде оборено в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още