IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Уручев: Ядрената енергия е най-конкурентоспособна

По данни на Международната агенция за атомна енергия 65 страни в света, главно от Азия и Африка, са заявили, че ще строят ядрени реактори

17:22 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Владимир Уручев: Ядрената енергия е най-конкурентоспособна

Заключенията на експертите показват, че ядрената енергия е най-конкурентоспособна спрямо другите видове енергия. Това каза ядреният експерт и евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев на провеждащата се днес енергийна конференция за Югоизточна Европа - "Енергетика без граници - от национален към регионален подход".

Той посочи, че в момента се наблюдава един вид ренесанс на ядрената енергетика в света. По данни на Международната агенция за атомна енергия сега 65 страни в света, главно от Азия и Африка, са заявили, че ще строят ядрени реактори, при условие че това не се е случвало през последните години.

Според Уручев връщането на интереса към ядрената енергия се дължи на следните причини: нарастване на консумацията на енергия в света, значителното повишаване на цените на твърдите горива и необходимостта от намаляване на въглеродните емисии във връзка с климатичните промени и сигурността на енергоснабдяването.

Уручев посочи, че ядреното гориво, тоест уранът, е най-евтиното гориво за получаване на електроенергия. При строежа на атомни централи обаче първоначалната инвестиция е по-голяма в сравнение с другите видове електроцентрали.

Още от енергийния форум:

Росатом: Готови сме да финансираме на 100% АЕЦ Белене, стига България да разреши

Борисов: Росатом да признае, че договорената цена за АЕЦ Белене е занижена

Р. Мичек: Газопроводът Набуко ще струва на България 2,4 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още