IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители са против екотаксите за найлоновите торбички

Между 11 и 36 млн. лева годишен оборот ще преминат в сивия сектор, показват изчисления на Българска асоциация Полимери

10:20 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Производители са против екотаксите за найлоновите торбички

Българска асоциация Полимери (БАП) е против въвеждането на каквато и да е продуктова такса върху производството на торбички от полиетилен. Това каза Антоанета Перникова, изпълнителен директор на асоциацията, цитирана от БТА.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи в петък, че от 2011 г. ще се въведе продуктова такса за най-масовите найлонови торбички от 15 ст. за една бройка, а в следващите години таксата постепенно ще расте.

Според Перникова намаляването на производството ще доведе до внос. Така няма да се реши екологичният проблем, който торбичките създават. По думите на Перникова намаляване например с 30% на потреблението ще доведе и до намалявяне на заетите в този бизнес със същия процент. Към момента в сектора заетите са около 5 000.

Фирмите, произвеждащи торбички от полиетилен, правят общо приблизително 36 млн. лева оборот. Ако се въведе екотакса, дори да е 1 стотинка на брой торба, ще се наложи производителите да намалят оборота си с между 30 и 100%. Това означава, че между 11 и 36 млн. лева годишен оборот ще преминат в сивия сектор и ще бъдат разпределени между други пазари, откъдето ще се внасят торбички, твърди изпълнителният директор на асоциацията.

От организацията смятат, че преминаването към производство на биоразградими или друг вид екологични торбички е практически необосновано. Капацитетът на производителите на биополимери в световен мащаб е символичен в сравнение с този на конвенционалните полимери, посочи Перникова.

Все пак от асоциацията отчитат, че най-голям екологичен проблем създават най-масовите торбички - така наречените тип "потник", тъй като на практика не се рециклират. Те са много тънки, с дебелина около 8 - 12 микрона и тегло 2 - 5 грама. Проблемът при тези торбички е, че са леки, летят и са видимата част от замърсяването.

Делът на тези торбички, отнесен към общия дял отпадъци от опаковки, е пренебрежимо малък, твърдят от БАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още