IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 ноември

07:31 | 29.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 ноември

МВР и МО пуснаха странни конкурси за дрехи и обувки
в. Сега

МВР и Министерството на отбраната пуснаха десетки обществени поръчки за униформи и обувки на стойност около 10 млн. лв. Полицията иска да купи на служителите си 4950 зимни костюма, 3876 якета, 4300 кожени полушуби, 6500 ризи, ръкавици и елеци. Странното е, че в обществените поръчки изрично е записано: до участие ще се допускат фирми, които са извършвали тази дейност през последните 3 г. и дори са посочени стойностите на контрактите. Подчертано е, че доставчикът на ризи трябва да има оборот от същата дейност през последните три години в размер на 2 800 000 лв.

Преди време правителството на Бойко Борисов твърдеше, че обществените поръчки за доставки на облекла и обувки на полицаи и военни са нагласени и са дадени в ръцете на едни и същи фирми.

НЗОК изплаща парите за таксата на пенсионерите
в. Новинар

Националната здравноосигурителна каса започва да изплаща на лекарите средствата за потребителска такса на пенсионерите. От понеделник касата ще отпусне 9 376 000 лева за извършената медицинска и дентална помощ. Сумата е за доплащане на първите девет месеца на 2010 година към потребителската такса от 1 лев, която пенсионерите заплащат.

Със закона за здравното осигуряване се регламентира таксата, която пенсионерите плащат при посещение на личен лекар и стоматолог. Мъжете, навършили 63 години, и жените над 60 години плащат по 1 лев, а остатъкът се компенсира от бюджета.

Станишев откривал забавачки фантоми
в. Новинар

Бившият премиер Сергей Станишев е откривал предизборно детски градини без Акт 16. Такова обвинение отправи наследникът му Бойко Борисов, който посети детска градина ОДЗ „Младост”. По думите на министър-председателя освен нея, предишният кабинет е открил още три забавачки без необходимите документи. Заради липсата на Акт 16 в тях не могат да бъдат настанени деца, няма и назначени учители, подчерта Борисов.

Премиерът се възмути от факта, че са се давали пари дори за саксиите в забавачките, а деца така и не са влезли вътре. Борисов се зарече, че ще възложи финансова проверка за стойността на строежа на тези обекти.

Готвят нов удар срещу ДДС измамите
в. Стандарт

Правителството подготвя нов удар срещу ДДС измамите и контрабандата. Мерките са предложени в петък на среща при премиера Бойко Борисов. На разговора присъствали и двамата вицепремиери Симеон Дянков и Цветан Цветанов, както и всички директори на служби. На тази среща начертахме план, мерки за още по-стегнато сътрудничество и нанасяне на удари срещу ДДС измамите и контрабандата като цяло, каза по БНР изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов.

Премиерът Бойко Борисов заяви за "Стандарт", че акциите на МВР и НАП сами говорят за себе си и предварителни анонси за тях няма да прави. "Не би било правилно да обявяваме кой или как ще бъде проверен, тези хора също четат вестници. Когато ги ударим, ще им стане ясно", поясни Борисов.

Влаковете спират доставката на колети
в. Стандарт

"Холдинг БДЖ" ЕАД закрива превоза на колетни пратки. За това алармира председателят на Синдиката на железничарите в България инж. Петър Бунев. Заповедта за закриване на дейността е подписана от двамата съуправители на предприятието "БДЖ - Пътнически превози" Георги Иванов и Георги Панчев на 18 ноември.

В документа те нареждат да започне и процедурата за консултации за уволнения на засегнатите от закриването на "Колетна дейност". Тава значи, че началниците планират приемането на колети в гарите да спре от 3 януари 2011 г., тъй като срокът за уведомление за съкращенията е 45 дни, коментира Бунев. Закриването на "Колетна дейност" в "Холдинг БДЖ" ще намали приходите, но не и разходите на железницата, смятат експерти. Влаковете се движат празни и прикачването на фургон или ползването на 1-2 купета за колетни пратки от първия вагон не увеличава разходите.

Скандалът с дипломата на Калина Илиева заседна в образователното министерство
в. Дневник

Бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е представила фалшива диплома за завършено висше образование в чужбина, съобщиха от Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

Въпреки казуса няма да има последици за проектите и договорите, разписвани от нея, увери земеделският министър Мирослав Найденов, който се позова на говорител на Европейската комисия. Проверка по случая започват българската и германската прокуратура.

Събев и Ершов продължават с жалбите до Агенцията по вписванията заради "Петрол холдинг"
в. Дневник

Воюващите акционери в "Петрол холдинг" - Денис Ершов и Митко Събев, продължават да засипват Агенцията по вписванията (АВ) с молби съответно да впишат или не промените в ръководството и адреса на компанията от спорното общо събрание на холдинга в края на юни.

Това показват последните заявления по партидата на компанията в Търговския регистър, които засега остават без резултат и съответно на статус "обработва се".

На общото събрание от края на юни Събев и доверените му лица, в това число и Орлин Тодоров, бяха отстранени от борда на директорите, но впоследствие бургаският бизнесмен оспори провеждането му и обяви, че подписът му е бил фалшифициран, а варненският съд (там е регистриран холдингът) постанови да не се вписват никакви промени по партидата на холдинга, докато спорът не се изясни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Ама така е трудно с конкурсите - нека се напише поне името на фирмата участнк, да не се объркат тези които ще ги възлагат :)Абе чудя се на акъла Бойковски - как може да говори така за детските градини:http://dnes.dir.bg/news.php?id=3204673
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още