IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 ноември

08:41 | 27.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 ноември

България може да изпусне европарите за газовите връзки
в. Дневник

България може да загуби европейските средства, отпуснати за изграждане на интерконекторни връзки, ако не побърза с изпълнението на проектите. Това предупреди днес българският евродепутат от Европейската народна партия (ЕПН) Владимир Уручев на международната конференция "Природен газ и сигурност на енергийните доставки в Европейския съюз" в Солун, предаде БТА.

Според Уручев времето за защита на предоставените средства пред Европейската комисия изтича. "Призовавам определените компании за изпълнение на проектите да направят всичко необходимо в оставащото до края на годината време, за да не се изгубят средствата от ЕС", заяви той.

15 ст. данък “торбичка”
в. Стандарт

15 ст. екотакса за тънка найлонова торбичка ще плащат вносители и производители, които ги пускат в мрежата, от средата на 2011 г. Става въпрос за найлоновите торбички с дебелина до 15 микрона, независимо от техния размер. Таксата засега няма да засегне дебелите торби за многократна употреба и торбичките, които са тип опаковка.

Целта на въвеждането на продуктовата такса не е да се събират пари, а да се накарат хората да не използват торбичките. Те не се разграждат и не могат да се рециклират. Ако в страната 2,5 млн. домакинства използват по две торбички на ден, за година те ще използват 1,5 млрд. торбички. Ако хората не си променят навиците, през 2011 г. всяко домакинство ще дава по 55 лв. за такси за торбички.

Визита на Рашидов разклати 2 министерства у нас и в Италия
в. Сега

Пътуване на 40-членна българска делегация за кинофестивала във Венеция разклати две културни министерства - българското и италианското. Двете ведомства си прехвърлят въпроса кой е платил разходите за скъпата визита. Според българите тя е била за сметка на италианците. Италианското министерство, над което в момента са се струпали и други скандали, обаче отрича.

Така издадената от МС командировъчна заповед за пътуването на Рашидов се оказа с невярно съдържание, а въпросът кой е платил за разходката и престоя на делегацията във Венеция остава тайна. Според етичния кодекс на лицата на висши длъжности в изпълнителната власт финансирането на пътуване и нощувки от чужди юридически и физически лица е недопустимо.

Агроминистерството потвърди за фалшивата диплома на Калина Илиева
в. Дневник

Проверка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е потвърдила, че дипломата за висше образование на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е фалшива. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

От Катар, където е на посещение, министър Мирослав Найденов съобщи, че по негово нареждане са проведени консултации с посланика на България в Берлин Иво Петров, с германския посланик у нас Матиас Хюпфнер и с административния секретар на Берлинското висше училище за техника и икономика д-р Щефан Бекер. "За съжаление от разговорите ни с тях, информацията, изнесена във вестник "168 часа" за възможно фалшифициране на дипломата, се потвърди", заяви Найденов, цитиран от пресцентъра.

МО обеща 2 млрд. лв. за нови изтребители през 2012 г.
в. Сега

Министерство на отбраната ще сключи договор за нов изтребител на армията през месец август 2012 г. Това обяви сензационно вчера зам.-военният министър Валентин Радев пред представители на международния бизнес.

"Сами разбирате, че това ще струва много пари на държавата, оценките са между 1 и 2 млрд.лв.", поясни Радев. Според него цената ще зависи от броя на самолетите, които ще бъдат поръчани, и това дали ще са нови или втора ръка.

Все повече са осъдените за еврозлоупотреби
в. Новинар

Има рязко увеличение на броя на образуваните производства и осъдените лица за злоупотреби със средства от еврофондовете. Това заяви в Смолян главният прокурор Борис Велчев. Той припомни за създаденото преди време в прокуратурата звено за разследване на този вид престъпления. Благодарение на него се увеличили производствата и осъдените лица.

„Постепенно трупаме опит, защото това беше нов тип престъпна дейност за България. Отне ни известно време да го изучим, но вече имаме резултати", коментира главният прокурор.
До момента са връчени 83 заповеди за събаряне на постройки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Тъй тъъъй, значи поредната екскурзия за 40 души до Венеция е била платена пак от българския данъкоплатец - тоя път под масата.Да питам обаче МО какво смята да прави с изтребители? И защо трябва държавата да изсипе 2млрд от издънения си бюджет за нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още