IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минимално подобрение в бизнес климата през ноември с 0,3 пункта

Влошаване на стопанската конюнктура има единствено в сектора на услугите, където е отчетен спад от 4,2 пункта

11:51 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Минимално подобрение в бизнес климата през ноември с 0,3 пункта

Стопанската конюнктура в страната през ноември се подобрява минимално, като общият показател на бизнес климата се покачва с 0,3 пункта спрямо октомврийското си равнище, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

През октомври бизнес климатът се подобри с 1,9 пункта, докато през септември бе регистрирано влошаване с 1,2 пункта спрямо предходния месец.

През ноември показателят за бизнес климата в промишлеността нараства с 1,1 пункта спрямо октомври, в строителството повишението е 3,1 пункта, а в търговията на дребно - 0,5 пункта. Спад е отчетен единствено в сектора на услугите, където показателят се понижава с 4,2 пункта.

Промишленост. Повишението от 1,1 пункта се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Настоящата производствена активност обаче се оценява като намалена, а и очакванията за следващите три месеца са малко по-резервирани в сравнение с изразените мнения през миналия месец. По отношение на очакванията за персонала все още има намерения за съкращаване.

През ноември основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, но докато негативното влияние на търсенето намалява, отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда се засилва.

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

Строителство. Ръстът от 3,1 пункта е заради по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По мнение на стопанските ръководители има известно подобрение в настоящата строителна активност и в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец.

Очакванията за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за строителната активност обаче се влошават. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала. Спрямо октомври леко се е намалил броят на клиентите със закъснения в плащанията.

Основните проблеми за дейността на строителните предприятия продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене, като негативното влияние и на трите фактора през ноември се засилва.

Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Тук е отчетено минимално увеличение от 0,5 пункта, като се подобряват оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, но очакванията за следващите шест месеца са по-резервирани. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява по-благоприятно, но очакванията за поръчките към доставчиците са по-ниски.

Основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора, са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и финансовите проблеми. Негативното влияние на финансовите проблеми значително се засилва през ноември, измествайки недостатъчното търсене на трето място по степен на въздействие.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги. Спадът от 4,2 пункта се дължи на влошените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията. Търсенето на услуги през последните три месеца е намаляло, което е съпроводено и със съкращение на персонала през последните три месеца. Очакванията за следващите три месеца по отношение на персонала също са в посока на намаление, но с по-бавно темпо.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша. Същевременно се увеличава негативното влияние на недостатъчното търсене и финансовите проблеми спрямо предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите продължават да предвиждат намаление през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още