IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 ноември

07:50 | 26.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 ноември

От ГЕРБ са готови да ограничат даренията за партии в брой до 1000 лв.
в. Дневник

До 1000 лв. да са даренията в брой от физически лица за партиите в предизборните кампании. Такова предложение са внесли депутати от ГЕРБ между двете четения на изборния кодекс, който изготви мнозинството, съобщи пред Дарик Юлиана Колева от правната комисия. В проекта се предлагаше таванът за тези дарения да е 5000 лв.

Преди дни докладът на GRECO – Групата държави против корупцията (създадена през 1999 г. от Съвета на Европа с членуващи 48 държави), който анализира и дава препоръки за осигуряването на прозрачност и отчетност в партийното финансиране и предизборните кампании в България, оцени този праг като несъмнено висок за българския контекст. За сравнение, във Франция е позволено дарение в брой само до 150 евро за кампания. В САЩ могат да се дарят до 100 долара на ръка. Във Великобритания кандидатите не могат да приемат дарения над 50 паунда при набирането на средства за собствените си кампании.

Прокуратурата не откри виновни за незаконните имоти до язовир "Ивайловград"
в. Новинар

Не може да бъде установена вината на конкретни длъжности лица относно незаконното строителство по бреговете на язовир "Ивайловград". Това е и причината Окръжната прокуратура в Хасково да прекрати преписката за имотите там, съобщи наблюдаващият прокурор Елена Катранджиева. Тя обясни, че не са уточнени години на строителството на повечето сгради, като най-старите са се появили по бреговете на язовира още през 70-те години на миналия век. В същото време са се сменяли областни управители, кметове и шефове на РДНСК, които са си прехвърляли констатации.

До момента са връчени 83 заповеди за събаряне на постройки.

Още една държавна комисия - за конфликт на интереси
в. Дневник

Конфликтът на интереси вече ще се установява от държавна комисия. Това решиха депутатите, които окончателно приеха вчера промени в Закона за конфликт на интереси. Въпросът как ще се избират членовете в новото звено предизвика разгорещени дебати и подозрения, че управляващата ГЕРБ ще си осигури мнозинство.

Срещу това възразиха от "Синята коалиция", БСП и ДПС. Досега за проверките на висшите държавници по закона се грижи ресорна парламентарна комисия. Местните власти пък се следят от звена в общините. Решението дали действително има конфликт на интереси и санкциите зависеха от Върховния административен съд и от регионалните административни съдилища. С промените тези правомощия се прехвърлят на новото звено, което трябва да заработи от 1 април.

“Набуко” налива 400 млн. евро
в. Стандарт

Българската икономика ще спечели около 400 млн. евро преки инвестиции от изграждането на газопровода "Набуко" през територията на страната, ще бъдат открити неколкостотин работни места по време на строежа и косвено още хиляда. Отделно са приходите за бюджета от данъци и такси и печалбата на "Български енергиен холдинг", който е акционер с дял от 16,66%. Това съобщи Кристиан Долезал, говорител на консорциума "Набуко Газ пайплайн Интернешънъл". До средата на 2011 г. се очаква да бъдат подписани първите договори с доставчиците на газ за "Набуко", който ще потече през 2015 г.

Уволниха шефа на паркингите на летище София
в. Новинар

Шефът на отдел „Паркинги” на летище София Стоян Грозданов е уволнен заради укриване на приходи. Заповедта за отстраняването е подписана след проверка на Националната агенция за приходите, която установила нарушения на паркинга на Терминал 1.

Данъчните установили, че на паркинга действа схема за укриване на приходи. Само половината от парите, които се намирали в касата на паркинга – 600 лв., са били отчетени през касовия апарат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
adminskiGyz
преди 13 години
"Не може да бъде установена вината на конкретни длъжности лица относно незаконното строителство по бреговете на язовир "Ивайловград". Това е и причината Окръжната прокуратура в Хасково да прекрати преписката за имотите там, съобщи наблюдаващият прокурор Елена Катранджиева."Ами дааа, там виновни няма. Да вземат да ги узаконят сега и да се извинят на собствениците дори - да стане ясно че живеем в Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още