IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвестиции за деветте месеца – само 900 млн. евро

Драстично е намалял интересът на чужденците към финансовия сектор и имотите, показват данни на Българската агенция за инвестиции

18:00 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждестранните инвестиции за деветте месеца – само 900 млн. евро

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) у нас за деветте месеца на годината са само около 900 млн. евро, което е най-ниската им стойност за периода от 10 години насам, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов по време на проведения днес Български енергиен форум.

Той допълни, че както и през предишните няколко години, 8 от 10-те най-големи държави-инвеститори у нас са от Европейския съюз (ЕС), а другите две са Русия и САЩ.

От друга страна, докато за периода 2006/09 г. около 70% от ПЧИ у нас са отивали във финансовия сектор, строителство, имоти и търговия, а само около 11% - в промишленост и енергетика, то сега това съотношение съществено се е променило.

По-конкретно, за 9-те месеца на годината чуждите инвестиции в промишленост и енергетика са с почти същия обем като миналата година – около 800 млн. евро, а намалението спрямо 2009 г. е за сметка на инвестициите във финансовия сектор и имоти.

Стефанов уточни, че спрямо 9-те месеца на миналата година ПЧИ в банковия сектор са намалели със 75%, при имотите намалението е с 50%, а в областта на лизинга дори има оттегляне на инвестиции за около 200 млн. лв.

Все пак България си остава най-привлекателното място за инвестиции в региона, сочи проучване на БАИ между инвеститори. Като предимства за инвестиране у нас се смятат макроикономическата стабилност, ниските данъци, близостта до ключови пазари като ЕС и Русия и др.

По данни на Българската агенция за кредитен рейтинг, за 2009 г. заетите в чуждестранни компании у нас са 15%. В същото време обаче, в тези компании се правят 28% от разходите за работна заплата и 29% от брутната добавена стойност.

От Американската търговска камара пък беше съобщено, че през последната година няма нови фирми от САЩ, инвестиращи в България, но някои от съществуващите са разширили инвестициите си, като например енергийната компания AES.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още