IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Стефанов: Приходите от акцизи са с 30-40% нагоре след акциите на НАП

Започва проверка за съответствие на имущество и доходи, обяви директорът на приходната агенция

10:34 | 25.11.10 г. 1
К. Стефанов: Приходите от акцизи са с 30-40% нагоре след акциите на НАП

С 30-40% са се увеличили постъпленията от акцизи в резултат на всички проверки на НАП. Това заяви пред bTV директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

След заснемането на имоти от хеликоптер е установено кои имоти са на физически лица и кои са на фирми. Сега започва проверка за съответствие на имущество и доходи, обяви директорът на приходната агенция.

Налагат се промени в твърде либералното досега данъчно законодателство у нас, коментира Стефанов по повод изнесените данни за загубите на държавната хазна от 9 милиарда лева за последните 10 години от фиктивно прехвърляне на собствеността върху задлъжнели фирми.

Предложили сме пакет от подобни промени, като например мерки, които ограничават прехвърлянето на фирми с явни или скрити задължения, уточни Стефанов. Идеята е 60 дни преди процедурата по прехвърляне, НАП да бъде предупредена. В момента този срок е 7 дни. 

За 2 месеца пък може да се направи обстойна проверка, категоричен е шефът на приходната агенция.

При фиктивни прехвърляния обикновено е намесен човек без образование. Не може да се въведе образователен ценз, защото това би било дискриминация, коментира той.

НАП може да проверява съответствието между доходи и разходи само за 5 години назад. “Законодателството в момента дава възможност да се укриват факти и обстоятелства”, призна Красимир Стефанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
За да работята трябва да има органи които да следят за тяхното спазване и да налагат глоби от които да боли глава иначе и най-добрия занон не работи. Това е истината. Кучето скача според тоягата. Иначе няма ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още