IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходът на домакинствата се понижава с 2,2% през третото тримесечие

Доходите от работна заплата за периода спадат с 4,3% на годишна база, а тези от пенсии се увеличават с 4,9%

12:13 | 24.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Доходът на домакинствата се понижава с 2,2% през третото тримесечие

Общият доход средно на лице от домакинство през третото тримесечие на 2010 намалява с 2,2% на годишна база до 932 лв., съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Работната заплата средно на лице от домакинство за периода спада с 4,3% на годишна база до 467 лв., а доходите от пенсии средно на лице от домакинство се увеличават с 4,9% до 284 лв.

Работната заплата формира 50,2% (-1,1 процентни пункта на годишна база) от общия доход на домакинствата за тримесечието, а делът на пенсиите е 30,5% (+2,1 пр. п.)

Доходите от самостоятелна заетост почти се запазват без изменение спрямо същото тримесечие на миналата година. В абсолютна стойност тези доходи са 65 лв. средно на лице от домакинство, а като относителен дял представляват 7% от структурата на общия доход.

Общият разход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2010 намалява с 5,3% на годишна база до 845 лв.

Разходите за храна и жилище (енергия, горива и вода) имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 51,7% от всички разходи за наблюдаваното тримесечие.

Най-съществено перо в бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности, те са 317 лв. средно на лице от домакинство през третото тримесечие на годината. Относителният им дял в общия разход се увеличава с 1,4 процентни пункта на годишна база до 37,6%.

Разходите за вода, електроенергия и отопление на жилището за сравняваните тримесечия намаляват от 134 на 119 лв. средно на лице от домакинство и техният дял също се понижава с 0,9 процентни пункта.

Разходите за здравеопазване нарастват със 7,2% през третото тримесечие на 2010 спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 43 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5,1% и се повишава с 0,6 процентни пункта спрямо същото тримесечие на 2009.

Разходите за транспорт и съобщения намаляват с 5,5%, като абсолютни стойности. Те са 50 лв. средно на лице през третото тримесечие на 2010, а относителният им дял е 5,9% и се понижава с 0,4 процентни пункта.

Разходите за алкохолни напитки и цигари през третото тримесечие на 2010 възлизат на 39 лв. средно на лице от домакинство. Техният относителен дял в общия разход е 4,7%.

Намаляват разходите за облекло и обувки с 10,7% и през третото тримесечие на 2010 те са 23 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deyantod
преди 13 години
Много кофти картинка за икономиката, тъй като както отне време приходите да паднат, така ще мине време, докато започнат да се увеличават. Разходът за храна и здраве, които са базисни, растат, следователно разполагаемият доход намалява още повече - лошо за услугите, за търговията, за производството за местния пазар. По-малко разходи за транспорт и съобщения = на по-малко пътувания, кофти за туризма, кофти и за потреблението - търговията, услугите и т.н. Очертава се лошо начало на 2011 г. Дали пък хората, които мислят, че ще се чувстваме по-зле дори от тази, няма да излязат прави? Аз все още съм оптимист, че заетостта ще продължи да нараства все пак, и това ще закрепи положението донякъде, като разпръсне по-ниския доход към повече хора, малко потисне спестяванията и така увеличи потреблението, дори на базови продукти и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Сега ще се появи бат'Бойко, Поразяващата уста и ще сподели със всички, колко много успехи е постигнал. Не само сега, а и като Пожарникар, после Главен секретар, сега Премиер, утре като Президент. А ние...Ние ще ръкопляскаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още