IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 ноември

08:18 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 ноември

ЕК: Членството в Шенген не трябва да е обвързано с мониторинговия механизъм

в. Дневник

Мониторинговият механизъм върху България и Румъния и присъединяването на двете страни към шенгенското пространство са два паралелни процеса, които не трябва да се смесват. Това заяви комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом във връзка с исканията на Франция и Холандия влизането на двете страни в Шенген да бъде обвързано с този механизъм, съобщи БНР.

"Европейската комисия приема двете неща като еднакво сериозни, но от наша гледна точка това са два отделни процеса, които не трябва да се смесват", каза комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Тя припомни, че крайното решение зависи от страните членки.

Железниците готвят национална стачка за Коледа

в. Сега

Служителите на БДЖ и на НКЖИ са почнали от няколко дни подписка за национална стачка, която да се състои в дните преди Коледа, съобщиха вчера от КНСБ. От синдикатите предупредиха, че са принудени да обявят едновременно стачка и в двете предприятия, и то на няколко места в страната, което ще блокира жп трафика преди празниците.

Протестът е заради предвидените съкращения, които според синдикатите ще достигнат 50%, тъй като за това настоява Световната банка. БДЖ и НКЖИ са в преговори с институцията за отпускане на заем от над 600 млн. лв. за двете предприятия. Допълнително напрежението се сгъстява и заради започналото отново бавене на плащанията на ваучери за храна в БДЖ, които са за 40 лв. месечно.

Бизнесът: Затвор и за скрит оборот

в. Стандарт

Заведенията, които декларират оборот от около 3000 лв., а в действителност размерът му е 10 пъти по-голям, трябва да се съдят за документна измама. Това заяви за "Стандарт" председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев. Преди дни в. "Стандарт" призова властта да криминализира умишления фалит на фирми, защото по този начин се ощетяват бюджетът, банките и коректните фирми. Според Данев и в момента има възможности да се криминализират действия като умишления фалит. На практика обаче още никой не е влязъл в затвора за умишлен фалит. От браншовата организация искат при забавяне на плащанията към бизнеса от страна на държавни структури да се начисляват лихви.

Царево обсъжда плана за парк "Странджа" без участието на парковата дирекция

в. Дневник

Община Царево проведе вчера т.нар. обществени обсъждания на проектоплана за управление на природен парк "Странджа", но без участието на парковата дирекция. Това научи "Дневник" от природозащитни организации. По инициатива на Арнаудов общинските съветници ще подготвят възражения срещу плана, който определя зони с ограничителни режими за строителство в Странджа. Повод за това е предстоящото разглеждане план в екоминистерството на 30 ноември.

"Гражданска отговорност" поскъпва с 10-25%

в. Дневник

Част от застрахователните компании вече обявиха новите цени по задължителната "Гражданска отговорност", които са по-високи с 10 до 25% в сравнение с преди две седмици. Причината за масовото вдигане на тарифите са промените в изискванията за резервите на застрахователите, влезли в сила преди около седмица. Покачването обаче е по-малко от предварително заявеното, когато стана ясно, че ще има допълнителни резерви. Тогава от компаниите прогнозираха до 30% оскъпяване. 

Без Про.бг от януари

в. Новинар

От януари догодина телевизия Про.бг изчезва от ефира, а на нейно място ще се появи нов телевизионен канал под марката bTV, съобщиха от bTV Media group. Засега името на новото попълнение се пази в тайна, като не е ясно какво ще се случи с програмата на Про.бг и екипа, който я реализира. От bTV отрекоха информацията, че препозиционирането на Про.бг де факто означава нейното закриване. Според тях това е нов продукт и той е разработен така, че да отговори на нарастващите очаквания на аудиторията, като идеално ще допълва портфолиото на bTV Media group. Акценти в програмата ще са кино, актуални програми, спорт и други ексклузивни предложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още