IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 ноември

08:18 | 19.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 ноември

Лекарите се събират за протест пред Народното събрание

в. Дневник

Представители на лекарската колегия от почти всички области в страната ще участват в протест днес пред Народното събрание в София, съобщи Българският лекарски съюз.

Организацията настоява да участва в изработването на нова методика на регулативните механизми в сектора, за да бъде максимално използван наличният финансов ресурс. Искаме публично ясно и открито да се каже какво става с нашите пари, къде и за какво отиват, как се разходват, обясни председателят на БЛС Цветан Райчинов. Той допълни, че регулацията на медицинските дейности не може да се извършва единствено по финансови параметри и че медицинската целесъобразност също трябва да бъде критерий.

Странен избор на проекти спъва газовата връзка с Румъния

в. Дневник

Въпреки че разполага с готово проектно проучване за газовата връзка с Румъния, "Булгартрансгаз" се опитва да купи по-стар вариант, което забавя изграждането на интерконектора. Това стана ясно от отговорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на въпроси на в. "Дневник".

Държавната компания се опитва да купи документация от предпроектно проучване на "Винтерсхал" и "Химкомплект инженеринг", макар че вече разполага с такова на белгийската компания "Трактабел".

"Винтерсхал" (смесено дружество между руския монополист "Газпром" и германската компания BASF) и "Химкомплект инженеринг" преди десетина години са изработили проект за газова връзка между Русе и Гюргево, чрез която е трябвало да се доставя синьо гориво на Румъния.

Сегашното задание обаче е по-различно - междусистемната връзка трябва да бъде алтернативен път за доставка на газ за България, заради което и газопроводът трябва да бъде по-къс и със съвсем различни параметри, обясни източник от министерство на икономиката.

Североизточна България е първа по сива икономика

в. Новинар

Сивата икономика е най-разпространена в Североизточна България, където делът на трудовите договори е най-нисък. Това сочат данните от мащабно проучване на Българската търговско-промишлена палата, обхванало над 6300 работодатели, служители и синдикалисти в десет икономически отрасъла от шестте района за планиране. Според данните трудовите договори в Североизтока са 83,5 процента, което е с 10 процента по-малко от средната стойност за страната. Отличник по сключени договори е Северозападният район - 97,8 процента, където влизат градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и др.

И събарянето на голф клуб се отлага

в. Сега

Събарянето на голф игрище, за което се закани преди дни регионалният министър Росен Плевнелиев, се отлага. Това съобщи вчера "Медиапул", позовавайки се на признание на самия собственик на голф клуба. Оказва се, че става въпрос за "Голф клуб Ибър" в Долна Баня, чийто собственик Кирил Недев, твърди, че е договорил "джентълменско споразумение" с ДНСК. То се състои в това багерите да се забавят малко, докато се реши съдебен спор с кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов за законността на постройките на игрището.

Комплексът има 160 построени вили и още 85 в процес на изграждане. Недев твърди, че пуснатите в експлоатация къщи са с редовни документи, а за 25 от строящите се има влезли в сила заповеди за събаряне. ДНСК е определила и игрището за незаконно и е разпоредила да се "заравни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evg9
преди 13 години
ами трябва да си плати човека ако иска да яде... от "баницата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
"договорил "джентълменско споразумение" с ДНСК"Ах да, същото като АКТ16 за 24 часа за вила край яз. Ивайловград.Корупцията се узаконява нагло в тая държава..." Недев твърди, че пуснатите в експлоатация къщи са с редовни документи, а за 25 от строящите се има влезли в сила заповеди за събаряне. ДНСК е определила и игрището за незаконно и е разпоредила да се "заравни"."Аз ли недовиждам или пише че има влезли в сила заповеди? Имало е време за обжалване - да е обжалвал. Сега какво - чакат го да си плати и да "узакони" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още