IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВН и Е.ОН са готови за зимата, при ЧЕЗ има рискови фактори

И трите ЕРП-та се оплакаха от увеличените кражби на кабели и поискаха криминализиране на тези престъпления

18:27 | 17.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕВН и Е.ОН са готови за зимата, при ЧЕЗ има рискови фактори

Двете електроразпределителни дружества ЕВН България и Е.ОН България са подготвили съоръженията си за зимния период, докато при ЧЕЗ България, обслужваща София и северозападна България, има „рискови фактори“.

Това стана ясно от поисканото изслушване от депутатите от парламентарната комисия по икономика и енергетика на ръководствата на трите компании.

От ЕВН съобщиха, че вероятно ще изпълнят планираните за годината инвестиции от 127 милиона лева. От тях 73% са за подобрение на разпределителната мрежа, а 23% са за присъединяване на нови клиенти, включително и за съоръжения с възобновяеми енергийни източници.

Във връзка с инвестиционната си програма за следващата година, която е в размер на 113 милиона лева, ЕВН обясниха, че са взели кредит в размер на 50 милиона лева.

Досега трябваше и трите ЕРП-та да правят инвестиционните си програми на основата на 50% привлечен капитал, което засега отчасти изпълнява само ЕВН.

От Е.ОН България казаха, че тяхната инвестиционна програма за тази година е в размер на 87 милиона лева и ще бъде изпълнена на 90%, тоест реално ще бъдат вложени 79 милиона лева. Няма да бъдат изпълнени инвестициите за присъединяване на съоръжения с ВЕИ.

Те очакват нулев финансов резултат до края на годината. Оттам уточниха още, че са в процес на търсене на външно финансиране, защото имат проблеми с ликвидността.

От ръководството на ЧЕЗ стана ясно, че тяхната инвестиционна програма е най-малка като общ размер – 71 милиона лева, включително и като вложени средства на човек от населението в съответния район. От ЧЕЗ заявиха, че нямат готовност за присъединяване на съоръжения с ВЕИ.

Относно готовността си за зимата те посочиха, че по принцип за подготвили съоръженията си, обаче има „рискови фактори“, свързани с това, че е възможно много хора от София, Плевен и Враца да се откажат от парно отопление, което ще натовари електрическата мрежа.

От компанията поясниха специално за София, че имат съмнения за инсталациите на жилищните блокове, а не за самата мрежа. От ЧЕЗ очакват да завършат годината на печалба.

И трите ЕРП-та се оплакаха от увеличените кражби на кабели, повреди на трансформатори и поискаха криминализиране на тези престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 13 години
Не знаех, че у нас кражбата не е престъпление, поне по закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още