IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестират 12 млн. евро в нов соларен парк във Варненска област

Предвижда се централата да започне да функционира до шест месеца

12:54 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестират 12 млн. евро в нов соларен парк във Варненска област

Общо 12 млн. евро ще бъдат инвестирани в соларен парк в община Аврен, Варненска област, чието изграждане стартира днес, 17 ноември, съобщиха от компанията инвеститор „Интерсервиз Узунови” АД.

По проект фотоволтаичната централа е с мощност 5 Mwp. Тя ще е разположена върху 200 декара в землището на село Равна гора и ще започне да функционира до шест месеца. Финансирането на обекта е осигурено с банков заем.

Изграждането на обекта е разделено на два етапа. Първият етап (2,5 MWp) трябва да приключи през февруари догодина, а вторият, финален етап (2,5 MWp) – два месеца по-късно.

По-рано този месец Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи за обсъждане проект за нов Закон за енергията от възобновяеми източници, който поставя условия за одобрението на проекти за ток от вятър и слънце, но гарантира високи фиксирани изкупни цени на тока за поне 15 години.

След приключване на изграждането на соларния парк край Равна гора той ще бъде присъединен към ВЕЛ 20kV “Болярци” от подстанция „Старо Оряхово”.

СЖС България е избрана да извърши строителния надзор на проекта. Сред проектите на фирмата са промишлени обекти като Завод за фаянс и подова керамика Керос в Русе, Завод за автомобилни компоненти от алуминиеви сплави Монтюпе, също в Русе и др.

Компанията “Интерсервиз Узунови” АД е основана във Варна през 1990 г. като “Интерсервиз Узунов” ЕТ и се трансформира в акционерно дружество през октомври 2000 г., с изпълнителен директор и главен акционер Красимир Узунов. Фиксираният капитал на компанията е 9 млн. евро, а дълготрайните материални активи са на стойност 27 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още