IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 ноември

07:46 | 17.11.10 г.
Преглед на печата за 17 ноември

Стотици българи трябва да връщат неизтеглени кредити
в. Сега

Стотици българи трябва да връщат кредити от 200-300 лв., които изобщо не са теглили. Това стана ясно от репортаж на bTV за случаи, които полицията разследва в Плевен. Потърпевшите могат да се отърват от чуждия дълг само чрез съд или помирителна комисия. Но докато това стане, дългът ще бъде на тяхно име в Централния кредитен регистър, т.е. никоя банка няма да им отпусне никакъв кредит, ако поискат.

Наскоро Дарина Илиева от Плевен е получила известие, че трябва да върне изтеглен заем от 150 лв., който заедно с лихвите и неустойките стига 220 лв. Жената твърди, че никога не е теглила кредит. Измамниците са изтеглили парите от финландската фирма за бързи заеми "Ферратум", която работи в почти цяла Европа. Тя раздава кредити до 399 лв. за 10 минути само по интернет или чрез sms. Клиентът попълва само трите си имена, ЕГН, телефон за връзка и посочва номера на банковата си сметка. Фирмата е превеждала парите, без изобщо да поиска лична карта. Това се допуска от приетия преди две години Закон за предоставяне на финансови услуги от разстояние.

Водата в големите градове ще поскъпне с 5%
в. Сега

Водата в големите градове ще поскъпне средно с 4-5% от началото на следващата година. Новогодишният сюрприз съобщи вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Най-вероятно ще се увеличи цената на водата за ВиК дружествата, които имат заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие, а такива са само дружествата в големите градове", поясни Семерджиев. Той обаче не скри, че апетитите на самите ВиК дружества са далеч по-мащабни. В ДКЕВР са постъпили искания за скок на цената на водата с до 15%, но нямало да бъдат удовлетворени.

И общините ще отчуждават по-лесно частни имоти
в. Дневник

Да се улеснят значително процедурите за отчуждаване на частни имоти за изграждането на големи общински обекти - такава поправка в закона за общинската собственост е внесъл депутатът от ГЕРБ Любен Татарски.

Наскоро парламентът прие законови текстове, с които се облекчават правилата, при които държавата отчуждава частни имоти за големи държавни обекти като пътища, магистрали и т.н. Татарски предлага тези правила да важат и за общините.

Проектът му предвижда частни имоти да могат да бъдат отчуждавани по облекчени процедури за строителството например на общински пътища, метро, трамвайни трасета, улици от първостепенната улична мрежа, депа за отпадъци, гробища и други обекти, определени в програма, приета от общинския съвет.

100 000 рушвета прибират катаджиите на месец
в. Новинар

100 000 рушвета месечно взимат родните пътни полицаи. Това сочат данните от анализ на Центъра за изследване на демокрацията, който бе представен на кръгла маса в парламента за борбата с корупцията и връзката с организираната престъпност. Експертите препоръчаха да вземем пример от съседна Сърбия и да забраним на катаджиите да спират коли на магистралите. Тихомир Безлов уточни, че през лятото на 2009 г. имало масов отказ на полицаите да взимат подкупи, но това било временно и се дължало на изтекла информация за вътрешни проверки.

Над 1 милион фирми са застрашени от закриване
в. Новинар

Около 1 млн. фирми все още не са се пререгистрирали, заяви пред БНР директорът на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Тя припомни, че крайният срок да сторят това според Закона за търговския регистър е 31 декември. Николова каза, че гражданите се обслужват напълно спокойно, няма опашки пред агенцията и няма напрежение в работата й по отношение на нито един от четирите регистъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още