IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикати: За няколко икономически сектора кризата е преминала

Най-негативни през последната година са резултатите в някои финансирани от бюджета сектори - образование, здравеопазване и социална сфера

16:32 | 16.11.10 г. 1
Синдикати: За няколко икономически сектора кризата е преминала

За няколко икономически сектора може да се каже, че кризата е преминала, тъй като се наблюдава отчетливо нарастване на заетостта, на средствата за заплати и на средната заплата, сочи анализ на КНСБ.

Това са секторите, свързани с информационните технологии и услугите, с водите и управлението на отпадъци, финансовите и застрахователните дейности, производството на лекарствени вещества, на дървен материал и хартия. В тези сфери заетите са общо около 170 хил. души, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Други икономически сектори са засегнати по-слабо от кризата. При тях се регистрира повишаване на средната заплата през третото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на 2009 г., намалението на заетостта е с ниски стойности, а средствата за работна заплата растат умерено, каза още Димитров.

Това са добивната промишленост, производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, транспортът, производството на хранителни продукти, напитки, тютюневи изделия, химични продукти и електроника. В тези сектори са заети около 350 хил. души.

Най-многочислена е групата на стопанските сектори със символично нарастване на средната заплата при намалена заетост и редуцирани средства за заплати, коментира Димитров. В подобни сектори са заети 820 хил. души. Сред тях са производството на текстил и кожи, строителството, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

Най-негативни през последната година са резултатите във финансираните от бюджета сектори - образованието, здравеопазването и социалната сфера. При тях се регистрира намаление на заетостта и на средствата за работни заплати. В тези сектори се трудят около 370 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
"Най-негативни през последната година са резултатите във финансираните от бюджета сектори - образованието, здравеопазването и социалната сфера. При тях се регистрира намаление на заетостта и на средствата за работни заплати. В тези сектори се трудят около 370 хил. души."А айде сега, няма нужда. 370 хил. души са тези, които взимат заплата там, а се трудят максимум половината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още