IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите заседават извънредно, ще променят Закона за автомобилните превози

Промените в Закона за автомобилните превози предизвикаха остри спорове през последните месеци между правителството и част от автомобилните фирми

10:52 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Депутатите заседават извънредно, ще променят Закона за автомобилните превози

На извънредно заседание днес от 14.00 часа парламентът ще обсъди на първо четене промените в Закона за автомобилните превози, внесени от Министерски съвет, както и няколко други законопроекта.

Промените в Закона за автомобилните превози предизвикаха остри спорове през последните месеци между правителството и част от автомобилните фирми.

Основната промяна, предложена от управляващите, предвижда националната републиканска транспортна схема да включва градовете с над 30 000 жители, като разписанията ще се регулират от държавата. Към тази основа ще бъдат включени общинските и областните разписания, които ще бъдат съобразени с националните. Движението на автобусите трябва да бъде синхронизирано с разписанията на влаковете.

Сега действат над 2700 разписания от републиканската схема, което води до нелоялна конкуренция, твърдят от транспортното министерство.

Част от превозвачите и левицата преди време обвиниха вносителите на закона в лобизъм, защото промените вместо да решат проблемите на националната транспортна схема, ще пренасочат търговете за линиите от общините към транспортното министерство.

На извънредното заседание се очаква депутатите да обсъдят още законопроекта за горите, промени в Закона за защита на личните данни, промени в Закона за кредитните институции, в Закона за защита на потребителите и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още